Sjuksköterska
1 av 2
Foto: Nina Varumo/ Scanpix
Maria Müllersdorf MDH. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Maria Müllersdorf MDH. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Fler sjuksköterskor ska utbildas - högskolan orolig över kvalitén

"Allt tar väldigt lång tid"
1:49 min

Sjuksköterskebristen är stor på många håll i landet. Från politiskt håll finns mål om att fler ska utbildas. På Mälardalens högskola finns en oro att klara av det , säger Maria Müllersdorf akademichef.

Bara i Västmanland saknas minst ett femtiotal inom sjukhusvården. Den rödgröna regeringen har som mål att fler sjuksköterskor ska utbildas. Men Maria Müllersdorf är orolig över att klara kvalitén om fler ska utbildas.

– Nu har vi en av Sveriges största utbildningar kvantitativt sett. Nu har vi väl nästan nått gränsen vad vi förmår. Det handlar inte om att inte vilja, det är mer att kunna. Det handlar om vilken kvalitet vi kan ha på utbildningen, säger Maria Müllersdorf akademichef på akademin för hälsa, vård och välfärd på Mälardalens högskola.

Varje år tar Mälardalens högskola in 320 sjuksköterskestudenter till grundutbildningen. Utöver det har man ett antal specialistutbildningar. För att kunna utbilda fler så krävs det en hel del, säger Maria Müllersdorf till P4 Västmanland.

– Dels att vi ska ha rätt kompetens på lärarna. Sedan är vi helt beroende också av att ha en verksamhetsförlagd utbildning.

– Studenterna går ut i kommun och landsting och även där ska man få en utbildning som är högskolemässig, säger Maria Müllersdorf och betonar att det är viktigt att det även där finns handledare där som har en god utbildning och som kan handleda studenterna.

I väntan på tydliga besked från regeringshåll, så planerar iallafall Mälardalens högskola för att kunna utöka antalet utbildningsplatser. För fler sjuksköterskor behövs, det har iallafall landstingen och Landstinget Västmanland signalerat.

– Det finns säkert saker vi kan förbättra. Vi kan titta över logistik och struktur. Kan vi ändra utbildningen så att den blir mer smart. Men allt det här tar väldigt lång tid när man är utbildare som styrs av olika förordningar och när man har legitimationsyrken, så går det tyvärr trögt, säger Maria Müllersdorf.


Inga Korsbäck
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".