Böcker. Hasse Holmberg / Scanpix
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Inga män i socialt experiment

Gustav Edlund: Har upplevt fantastisk kultur
2:27 min

Under 2014 genomförde Gnestabon Gustav Edman ett experiment som gick ut på att undvika män i olika kulturella sammanhang.

Det började med att Gustav Edman tidigt förra året insåg att den kultur han konsumerade var mansdominerad av författare, musiker och filmskapare och att en förändring behövde göras.

– Jag kände för att göra en helomvändning så jag började läsa böcker, se film och lyssna på musik av och med kvinnor, jag blockerade även män på sociala medier för att på så sätt få fler icke-manliga inspirationskällor, säger han.

Vad har du upptäckt och lärt dig under året?

– Jag har framförallt upplevt massvis av fantastisk kultur. Samtidigt som jag har vaggats in i tanken om att det är mest kvinnor som skapar musik och film, helt plötsligt kunde jag inte komma på något som producerats av män under året, säger han.

Gustav Edman tror att experimentet har gjort att han ser mer öppet på omgivningen, och att han vid flera tillfällen behövt stanna upp för att reflektera över de saker han sett eller läst.

– Jag fick det konstaterat att det fanns frågor jag aldrig ställts inför, nu skakar jag mer på huvudet åt saker och har fått ett helt annat fokus.

Hur ser ditt kulturår ut 2015?

– Det finns otroligt mycket spännande att se fram emot från kvinnliga författare och filmskapare, långt mycket mer än vad jag visste innan.  Jag tror många har gått igenom 2014 utan att ha sett en film skapat av en kvinna så det är en otroligt vinst för mig själv att veta att flera spännande filmer och böcker skapade av kvinnor släpps under året som kommer, säger han. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".