Torbjörn Johansson, operativ chef polismyndigheten i Sörmland. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Torbjörn Johansson, biträdande regionpolischef i Region Öst. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Polisens nya organisation ska underlätta samarbete

"Det är en ödesfråga för förtroendet för polisen"
1:33 min

Det ska bli lättare för polisen att utreda brottslighet över länsgränserna i den nya polisorganisationen, enligt Torbjörn Johansson, biträdande regionpolischef i Region Öst.

– Vi har en enklare beslutsväg med en polismyndighet och en högsta chef, säger Torbjörn Johansson, biträdande regionpolischef i nya polisorganisationen Region Öst, där Sörmland ingår. Den underlättar resursförflyttningar och informationsöverföringar.

Enligt honom handlar det både om att centralisera och decentralisera. Den nya organisationen, som nu drar igång, ska göra det lättare att rå på den allt mer gränslösa brottsligheten, till exempel på nätet. Men satsningar ska också göras på att komma närmare i kontakt med medborgarna.

– Det måste vi, säger han och poängterar att det är en ödesfråga för förtroendet för polisen att polisen går lätt att få tag på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".