Kommunhuset i Flen höst. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Flens kommun JO-anmäls

UllaBella af Klercker: Har försvårat arbetet
1:28 min

Advokaten UllaBella af Klercker står bakom anmälan eftersom hon anser att de försvårat hennes arbete som försvarare av en mamma vars barn blivit omhändertagna av kommunen. Hon menar att kommunen inte lämnat ut uppgifter som hon har behövt för att försvara mamman.

När en kommun vill göra ett omhändertagande av barn som inte är akut måste beslutet gå genom förvaltningsrätten och det var där som UllaBella af Klercker var ombud för mamman i fallet. För att kunna bemöta påståenden i socialtjänstens utredning begärde af Klerker ut bland annat handlingar och journalanteckningar som kommunen hänvisade till i sin utredning. Men hon fick dem aldrig, trots påtryckningar.

Då överklagade af Klerker till kammarrätten, som är den instans som tar hand om överklaganden av offentliga handlingar. I augusti skulle Flens kommun ha skickat in sin del. Men trots påtryckningar har papprena inte skickats in och i september gjorde hon en JO-anmälan.

P4 Sörmland har varit i kontakt med kammarrätten som ännu inte fått in alla papper och alltså fortfarande inte kan pröva fallet. Och UllaBella af Klerker ser allvarligt på situationen.

- Det är en rättighet som vi har när vi lever i ett demokratiskt samhälle att rättsprocessen fungerar så, om en myndighet inte gör det så mållägger dom enligt lag och då blir det så att den enskilde personen inte får sin sak prövad, säger hon.

Ola Nordqvist är chef på individ och familjeomsorgen i Flen. Han säger att kommunen tog ett beslut att inte lämna ut journalanteckningarna med hänvisning till sekretess. Och han förklarar att kommunen tittar på JO-anmälan just nu.

- Om vi har brustit i handläggningen så kommer vi se till att åtgärda det i framtiden, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".