Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.
Arkivbild. Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.

Oro när Eskilstuna skrotar ambulerande modersmålspedagoger

"Vi vet inte hur det kommer att se ut"
1:33 min

Det finns en oro bland modersmålspedagoger i Eskilstuna inför den omorganisation som kommunen ska göra efter kritik från Skolinspektionen att alla barn som har rätt till stöd i modersmålet inte får det.

I Eskilstuna omorganiseras modersmålsstödet i förskolan efter kritik från Skolinspektionen.

Istället för ambulerande modersmålspedagoger, under ledning av mångkulturella enheten, ska varje förskola i fortsättningen själv ansvara för att stödja utvecklingen av barnens modersmål.

Dagisbarnen i Eskilstuna kan få modersmålsstöd i fem språk, arabiska, kurdiska, assyrianska, somaliska och finska.

Skolinspektionen har påpekat att inte alls alla barn, som har rätt till stöd i modersmålet, får det i Eskilstuna. Nu vill kommunen ändra på det genom att flytta modersmålsstödet direkt till förskolorna.

Modersmålspedagogen Taina Svensson har hittills åkt runt till tio olika förskolor för att ge modersmålsstöd i finska, men hon vet inte hur det blir i fortsättningen. Och hon säger att beslutet om omorganisation har orsakat oro hos många pedagoger.

– Vi vet inte hur det kommer att se ut och hur det blir bland annat på förskolor med bara svensktalande personal samtidigt som det finns barn med behov av modersmålsstöd. Och vi vet att det finns mycket oro där ute hur ska vi göra det här jobbet, säger Taina Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".