Monika Olsson, Nova Blauberg, Tuula Joenpolvi. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
1 av 2
Monika Olsson, Nova Blauberg, Tuula Joenpolvi. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
Nova Blauberg. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
2 av 2
Nova Blauberg får hjälp att bearbeta sorgen efter att hennes pappa gått bort. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.

Sorggrupp i Eskilstuna hjälper barn som förlorat en anhörig

"Man pratar om den döde"
9:15 min

Det är ovanligt att barn som har förlorat en nära anhörig kan få bearbeta sin sorg i grupp. Men i Strängnäs stift finns församlingar som har sorggrupper för barn.

Nova Blauberg förlorade sin pappa för 3,5 år sen. Hon går i en sorggrupp i Eskilstuna där de pysslar och leker samtidigt som de pratar och hon tycker att det är bra.

– Man pratar och pysslar och kommer på hur den döde gillade saker, berättar Nova Blauberg.

I gruppen pysslar och leker barnen på olika teman varje vecka. Det kan till exempel handla om hur det var när de fick veta att den anhöriga var död, själva begravningen eller minnen. Genom pysslet och lekarna är både ett sätt att hitta till känslorna och att bearbeta dem.

Ledarna har pedagogisk utbildning och de utgår från ett material som Stockholms stift har tagit fram. Även om gruppen drivs i regi av kyrkan har den inga religiösa inslag. Och den är den öppen för alla.

Monika Olsson är en av två pedagoger i gruppen och hon tror att det är viktigt för barn att få bearbeta sin sorg på det här sättet.

– Man säger att barnens sorg är randig, barnen springer och leker och nästa stund är man ledsen. Då tänker man ofta som vuxen att ”jag ska inte säga något, vi pratar inte om det så att mitt barn inte blir ledsen”, säger Tuula Joenpolvi, ledare i sorggruppen för barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".