Punktskrift på en bankomat där man kan ta ut pengar. Foto: Henrik Montgomery/TT
Punktskrift på en bankomat där man kan ta ut pengar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Synskadade behöver få lära sig punktskrift i skolan

Håkan Thomsson: otillgänglighet är diskriminering
1:38 min

Synskadades riksförbund menar att nu måste rätten till punktskrift garanteras för gravt synskadade och blinda samt att synskadade barn får lära sig den i skolan, som ett steg på vägen.

Från årsskiftet räknas bristande tillgänglighet in under diskrimineringslagen. Men vad som kommer att räknas som bristande tillgänglighet och vad man kan räkna med om man till exempel har en synnedsättning vet man inte riktigt ännu.

– Ett av våra krav är att rätten att lära sig punktskrift ska skrivas in i skollagen, men också att klassa otillgänglighet som diskriminering. Man ska göra vad som är skäligt för att anpassa miljöer, och då tycker vi punktskrift är skäligt på exempelvis bankomater och skyltar, säger Håkan Thomsson, ordförande för Synskadades riksförbund.

Varför är det så att barn och unga inte har rätt till att lära sig punktskrift i skolan?

- Man har trott att det går att lösa det här på annat sätt, det finns talböcker och datorerna är ofta försedda med syntetiskt tal, säger Håkan Thomsson.

Han menar att det går att klara sig ganska långt utan punktskrift, men om det inte lärs ut ordentligt så riskerar man att inte ha något skriftspråk.

- Problemen är att de riskerar att på sikt inte ha ett fullständigt skriftspråk och det kommer att leda till problem när man kommer ut på arbetsmarknaden till exempel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".