Ett litet hus på en stapel av mynt illustrerar kostnad för boende.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så påverkas bolånekunder i Sörmland av slopat ränteavdrag

Det är stora regionala skillnader hur hushåll med bostadslån skulle påverkas om ränteavdraget för lånen skulle tas bort. Det visar en undersökning bland 5000 svenskar som Länsförsäkringar har gjort.

I Sörmland har fem procent svarat att de skulle behöva sälja sin bostad om ränteavdraget togs bort, i Örebro är det betydligt fler, 14 procent.

Fyra av tio bolånetagare har svarat att de skulle behöva spara in på något annat för att ha råd att bo kvar.

Men många vet inte om hur ett slopat ränteavdrag skulle påverka deras ekonomi, enligt undersökningen.

Ränteavdraget innebär idag att man får tillbaka 30 procent av räntekostnaden upp till 100 000 kronor per år, och över det, så får man 21 procent tillbaka. 

Amorteringskrav på bolån väntas bli verklighet i år. Regeringen tar nästa steg för att bromsa hushållens skuldsättning - partisamtal om de stigande skulderna.

Diskussioner ska inledas om andra åtgärder - där exempelvis slopat eller sänkt skattemässigt ränteavdrag på lån kan vara en sådan fråga - med övriga partier. Bakgrunden är hushållens ökade skulder som pekas ut som ett orosmoment i svensk ekonomi. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".