Eskilstuna-Kurirens byggnad, Eskilstuna. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Attacken på Charlie Hebdo i Paris

Chefredaktör PeO Wärring: Hoten mot journalister blir värre år för år

PeO Wärring från Eskilstuna-Kuriren och Pia Lille från P4 Sörmland efter attacken i Paris
9:13 min

Hot mot journalister och medier förekommer oftare och mer direkt i dag än tidigare, säger Eskilstuna-Kurirens chefredaktör PeO Wärring.

Eskilstuna-Kurirens chefredaktör och ansvarige utgivare PeO Wärring och P4 Sörmlands kanalchef och ansvariga utgivare Pia Lille diskuterar kring vad attacken på Charlie Hebdo i Paris kan få för konsekvenser för journalistiken.

– Man blev både chokad och bedrövad. Det är omskakande på väldigt många sätt, säger PeO Wärring.

– Det är ett angrepp på ett öppet samhälle som bygger på att ordet är fritt. Det är en attack mot det fria ordet och den yttrande- och tryckfrihet som är grunden för ett demokratiskt samhälle, säger P4 Sörmlands kanalchef Pia Lille.

Har hotbilden förändrats genom åren?

– Den har blivit mycket allvarligare och mer bekymmersam. Det har alltid funnits hot mot journalister och media men det förekommer hot oftare och mer direkt i dag än tidigare. Man är mer hotfull i dag. Det har blivit lättare att uttrycka sig i och med den nya tekniken, säger PeO Wärring.

Vad kan det få för konsekvenser för journalistiken?

– Jag hoppas att det inte får någon betydelse för journalistiken men risken är att man kan hamna i någon omedveten självcensur, säger PeO Wärring

– Vi måste ta hot på allvar och anmäla så måste vi ha en ständigt pågående diskussion om vad som händer just för att inte väja, säger Pia Lille.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".