Abd Al Haqq Kielan. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.
Abd Al Haqq Kielan. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.

Imamen Abd al Haqq Kielan om rädslor efter terrordådet i Paris

"En attack mot livet självt"
14 min

Terrordådet i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo, kan få konsekvenser för muslimer i Sverige. Det säger Abd al Haqq Kielan, imam i Eskilstuna.

Han tog upp terrordådet i Paris i onsdags vid fredagsbönen i Eskilstuna moské, och han tror att dådet kommer få konsekvenser för muslimer i samhället.

– Det kommer göra det svårare för muslimer att etablera sig som muslimer, högre försäkringskostnader och svårare att förrätta våra gudstjänster, säger han.

Hur är det att vara anhängare av en religion där de som märks mycket nu är våldsverkare?

– Vi måste försöka upplysa folk och få dem att få en riktig uppfattning om vad islam är och har varit i 1400 år tills de här strömningarna i stormaktsspelet har kommit att utnyttjas och användas som politiska spelbrickor i mellanöstern och i Afrika och i länder där man har stormaktsintressen.

Hur hanterar man alla reaktioner?

– Vi måste nå ut till folk mycket mycket mer och öka våra insatser när det gäller samtal över gränserna, andra religiösa företrädare och politiker och dessutom utbilda våra ungdomar att motstå lockelsen att åka ner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".