Malin Randeniye framför spisen med förkläde och ballongvisp i handen. Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio
Foto: Urban Hedqvist /Sveriges Radio

Mat med Malin: Rensa i skafferiet och spara pengar

12 min

Ofta har vi mer mat än vi tror i våra gömmor och vår matinspiratör Malin Randeniye visar hur du gör för att ta till vara på dem.

För många människor är januari en månad då man lever med ansträngd ekonomi efter decembers alla helger och fester. Malins bästa budgettips är att inte köpa något alls, istället visar hon hur man kan laga mat på det man redan har hemma. Det är inte bara bra för ekonomin utan också för miljön. I Sverige slänger vi stora mängder mat och det blir dyrt både för oss och för miljön. Malin tar med reporter Evelina på en guidad tur i köket och visar vad man kan laga från en till synes tom kyl.

Börja alltid i grönsakslådan i kylskåpet tycker Malin och se om där finns något som börjar bli gammalt. Färska grönsaker är oftast det som håller kortast tid och som lätt blir mögligt. Grönsaker som börjar sjunga på sista versen kan delas i bitar och ugnsrostas. 

Har du grötris kvar från i julas så kan det bli en krämig italiensk risotto, Malin river ner det sista av julosten i risotton för extra krämighet.

Kolla in frysen och passa kanske till och med på att frosta av den och kolla vad som verkligen finns där inne. Frysta grönsaker som ärtor, broccoli eller blomkål kan kokas i buljong och sedan mixas till en slät soppa. Passa på att kolla om det finns mat som du kan behöva tina upp i förväg för att veckans matlagning ska gå smidigt.

Malin tycker också att man inte ska glömma bort sina kryddor bara för att man inte har så mycket råvaror. Krydda på maten ordentligt, välj kryddor som passar ihop och krydda på maten rejält. Mat med mycket kryddor känns alltid exklusiv. Passa också på att töm kylskåpet på små slattar av smaksättare som heta såser och annat.

Malin och Evelina leker också en rolig lek som underlättar för den som har svårt att hitta inspirationen i ett tomt kylskåp. Leken bygger vidare på ritleken vika-gubbe. En lek där deltagarna i tur och ordning ritar huvud, överkropp och underkropp på en gubbe, hela tiden viker man bort det som just har ritats så att ingen vet vad den andra har ritat och när man vecklar ut pappret har man tillsammans ritat en tokig gubbe. Malin har tagit leken med sig in i köket och den går ut på att var och en får välja en råvara ovetandes om vad de övriga väljer.

Deltagare 1 väljer en stapelvara som pasta, potatis, ris, couscous och så vidare.

Deltagare 2 väljer en proteinrik råvara som kött, fågel, fisk, ägg bönor eller liknande.

Deltagare 3 väljer en grönsak, färska, frysta eller konserverade.

Deltagare 4 väljer en krydda eller en smaksättare

När alla valt sina råvaror så ska man tillsammans komma på vad man kan laga av det man har valt. Pluspoäng för den som tänker utanför boxen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista