Två papper med uppritade huvuden. Det ena har ifyllda ansikten, det andra har tomma ansikten. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
1 av 4
En av övningarna barnen fick göra var att fylla i ansikten på huvuden, för att få fram olika humör och känslor. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Siri Strand, en av workshopdeltagarna, planerar sin serie. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
2 av 4
Siri Strand planerar för sin nästa serie. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Ella Gemmel, en av deltagarna i serieworkshopen. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
3 av 4
Ella Gemmel jobbade hårt med detaljerna på sina serierutor. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Ett papper med ett rutsystem. En ritad kanin i en av rutorna. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
4 av 4
Ella Gemmel ritade sin kanin Socker som en av uppgifterna i workshopen. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.

Serieworkshop i Eskilstuna lockade ritsugna barn

Josefin Svenske ger tips och trick till blivande serietecknarstjärnor
8:22 min

Serietecknaren Josefin Svenske höll igår en workshop på Eskilstuna konstmuseum, där barn som vill lära sig rita serier fick lite tips och trick

Josefin Svenske har ritat sedan hon var liten, men först när hon sökte till Serieskolan i Malmö för tio år sedan började hon rita serier på allvar. Nu driver hon Kolik förlag, som ger ut böcker av många populära serietecknare, och hon har gått från att vara elev på Serieskolan till att nu vara en av deras lärare. Under de tio år som gått sedan hon började teckna på allvar så har intresset för serier som medium närmast exploderat. Något som Josefin Svenske tror beror på många olika saker.

– Det är ett väldigt effektivt berättarmedel och något som man kan göra väldigt billigt, med papper och penna. Det är också sprängkraftigt med text och bild ihop, säger hon.

Siri Strand var en av de ritsugna deltagarna som kom till workshopen på Eskilstuna konstmuseum, och hon kom snabbt på vad hon ville rita om.

– Jag har ritat en sköldpadda, med en ganska hög hatt, som heter Bistro. Sköldpaddor är mitt favoritdjur, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".