Riksåklagaren: Inte skäl att pröva ansvar för dödsolyckan på SSAB i HD

Riksåklagaren anser inte att fallet med den platschef på företaget Foria som dömdes för att ha varit ansvarig för en dödsolycka på SSAB sommaren 2010 ska prövas av Högsta domstolen, HD.

Det framgår av ett yttrande till HD. 

Riksåklagaren menar att det i hög grad är sannolikt att en maskinförare på SSAB:s område i Oxelösund inte hade dödats av flygande järnsplitter om arbetet hade riskbedömts och det hade funnits skriftliga instruktioner. 

Riksåklagaren går på hovrättens linje och anser därmed att det inte finns juridiska skäl att ompröva hovrättens fällande dom.

En lastmaskinförare på företaget Foria omkom efter att ett 50 kilo tungt metallstycke flög rakt in genom rutan på hans maskin.

En platschef på företaget Foria dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter för arbetsmiljöbrott och företaget fick en företagsbot på en miljon kronor av Svea hovrätt.

Vd:en friades eftersom han delegerat ansvaret till platschefen.

Platschefen och Foria har överklagat hovrättens dom och vill att platschefen ska frias från ansvar och att företaget ska slippa företagsböter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".