Arbetsförmedlingen. Foto: Anna Enkvist.

Arbetslösheten i Sörmland minskar

Jens Lotterberg, utredare: Det beror på konjunkturläget och ett ökat utbud av arbetskraft
8:04 min

Arbetslösheten i Sörmland minskade marginellt mellan december och samma månad året före. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

– Det beror delvis på konjunkturläget, men vi ser också att vi har haft ett ökat utbud på arbetskraft det senaste året och det beror främst på invandringen, säger Jens Lotterberg, utredare på arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten minskar sakta, men det är inga större förändringar jämfört med för ett år sedan. Jämfört med december 2013 har arbetslösheten minskat i alla län men i Sörmland är takten lägre jämfört med genomsnittet för landet och det ha gått mer trögt de senaste månaderna.

En ljuspunkt är den minskade ungdomsarbetslösheten. Framförallt minskar arbetslösheten bland unga kvinnor och bland korttidsarbetslösa.

– Arbetsmarknaden för kvinnor har varit väsentligt mycket bättre för kvinnor än för män. Unga män söker ofta jobb inom konjunkturkänsliga områden som industri och transport, men många kvinnor kan tänka sig jobb inom omsorg, äldrevård, hälso- och sjukvård och handel och det har varit starka områden under året. Kvinnor har helt enkelt haft en bättre arbetsmarknad och ett större utbud att välja mellan inom dessa områden. 

Mellan december och samma månad tidigare så har arbetslösheten minskat med 0,4 procentenheter till knappt 11 procent. Landet har en arbetslöshet på lite drygt åtta. Drygt 500 personer färre var arbetslösa i december jämfört med ett år tidigare.

I alla kommuner utom Oxelösund och Flen minskar arbetslösheten något. Den största minskningen har Katrineholm och Gnesta.

Trosa och Gnesta hade länets lägsta arbetslöshet med 4,5 respektive 5,4 procent.

Flen har gått om Eskilstuna som den kommun med högst arbetslöshet i Sörmland, närmare 15 procent.

– Det beror naturligtvis på förändringar inom näringslivet i Flen, men vi har en svagare utveckling i centrala och västra länet. Nu börjar Katrineholm resa sig lite. Det som hänt i Flen är att man drabbats av besvärande varsel. Katrineholm har varit förskonade av varsel. Företag på exportsidan som finns i Katrineholm har nog haft en ganska positiv utveckling. Det har sett stabilt ut i Katrineholm och det räcker för att man ska se en positiv utveckling.

Det senaste året har ungdomsarbetslösheten minskat i alla länets kommuner med undantag för Oxelösund. Störst minskning av ungdomsarbetslösheten under det senaste året kan noteras för Vingåker, Katrineholm, och Eskilstuna, som tillsammans med Flen har högst ungdomsarbetslöshet.

Den totala ungdomsarbetslösheten var knappt 20 procent i länet mot knappt 15 procent i genomsnitt i landet. Trosa och Gnesta hade länets lägsta ungdomsarbetslöshet med lite drygt 12 respektive 12,5 procent.

Något färre av de arbetslösa har någon form av arbetsmarknadspolitiskt stöd, men den delen domineras av insatser för personer med funktionsnedsättning och där insatser som trygghetsanställning och lönebidrag är flest till antalet.

Antalet personer som har ett nystartsjobb ökade kraftigt 2013, men förra året minskade antalet. Det har, enligt arbetsförmedlingen ett troligt samband med att fler fått jobb.

Antalet personer som varslades om uppsägning i december var närmare 200 personer vilket var en hög siffra för månaden i länet. Merparten av varslen gällde transportbranschen, men också magasinering. Hela förra året varslades 1230 personer. Det var 140 färre jämfört med 2013.

Pensionsavgångar nu och framöver påverkar arbetslöshetssiffrorna positiv eftersom de som går i pension måste ersättas med ny arbetskraft.

– Den sjunkande arbetslösheten har påverkats av pensionsavgångar. Det har skapat ganska stora ersättningsrekryteringsbehov. Vi kommer se stora pensionsavgångar ett antal år framöver också och det bidrar positivt till arbetsmarknadsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".