Grafikens hus 2. Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.
Foto: Reino Helin/Sveriges Radio.

Uppbyggnaden av Grafikens hus kan ta för lång tid

Nina Beckman, vd: Kan ta fyra till fem år
6:39 min

Det kan ta för lång tid att bygga upp Grafikens hus som brann ner till grunden vid en brand den 16 mars 2014. Det säger vd:n Nina Beckmann, som var gäst i P4 Morgon idag.

– Jag har fått preliminär information av Statens fastighetsverk att uppbyggnaden av Kungsladugården tar fyra till fem år. Det är för lång tid för oss att vänta. Vi får nog vara öppna för andra lösningar. 

Beckmann säger att hon fått preliminär information av Statens fastighetsverk att uppbyggnaden av Kungsladugården tar fyra till fem år.

Det gör att Grafikens hus försöker hitta andra lösningar på lokalisering i Mariefred.

– Om man bygger upp Kungsladugråden igen kan det bli en kulturell samlingsplats igen. Det är jag öppen för. Vi kan finnas där med grafiken. De här med att jobba med olika discipliner och bli en mötesplats för kulturen i en bred mening, mer än gärna. Jag tänker att vi ska bli centrum för grafisk konst på en internationell nivå, men också regionalt och lokalt.

Idag har Grafikens hus en lokal i Mariefred med ett galleri, men det finns ingen verkstad och samlingsplats som förr.

– Vi jobbar för en lösning. Det är inte ännu beslutat att bygga upp Grafikens på samma plats, säger Nina Beckman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".