Buss har halkat i diket. Foto: Peter Lindvall.
En buss utanför Ålberga körde av vägen i tisdags. Foto: Peter Lindvall.
Lyssnartips / Publiknätverket

Föräldrar kritiska mot ståplatser i bussarna Sörmland

"Det är ett kapacitetsproblem"
1:46 min

Sörmländska barn på väg till skolan får ofta stå, eftersom bussarna blir fulla. Nu rasar föräldrar över riskerna, särskilt efter tisdagens blixthalka.

Vad tycker du om att barn måste stå i bussarna till skolan? Kommentera gärna.

Precis som i bilar är det lag på att använda bälte i bussar. Men det gäller inte för den som står. Peter Lindvall har två barn som åker mellan Bergshammar och Nyköping.

– Jag blir så förbaskat arg! Varenda dag är det så att ungarna får stå. Det blir för dyrt att ha mera bussar, men jag trodde ju att barnens liv var mer värt, säger han.

Martina Hallström bor utanför Ålberga och har också barn som ofta får stå på bussarna. Hon är också orolig för att barnen står oskyddade i bussarna.

– Det som oroar mig är ju det här att det är så höga hastigheter på landsväg, säger hon.

Henrik Posse, administrativ chef på Kollektivtrafikmyndigheten, förklarar att det är tillåtet att ha stående passagerare, trots att det är bälteskrav för dem som sitter. Bussarna godkänns för ett visst antal stående och sittande personer. Ståplatserna är en ekonomisk fråga, förklarar han.

Det här är ett lyssnartips via Publiknätverket

Tipsa oss:
016-16 16 63
p4sormland@sverigesradio.se
 
Det här inslaget har blivit av genom ett tips till vårt publiknätverk. Som lyssnare kan du påverka vad som hörs i radion på flera sätt.

Läs om Publiknätverket här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".