Bussolycka utanför Ålberga. Foto: David Hårseth/Blåljus.se
Bussolycka utanför Ålberga i Nyköping i tisdags. Foto: David Hårseth/Blåljus.se

S-politiker vill se över busstrafiken i Nyköping

Ordförande i barn- och ungdomsnämnden: Jag tycker inget barn ska stå upp
1:22 min

Skolbusstrafiken i Nyköping bör ses över. Det menar Kent Pettersson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden efter kritiken från föräldrar om att barn står upp i bussarna.

Jag blir oroad över uppgifterna. Jag tycker inget barn överhuvudtaget ska stå upp. 

I tisdags var det glashalt på vägar och trottoarer. Landsbygdstrafik ställdes in i Eskilstuna och Nyköping och ett tiotal bussar körde av vägen. Att skolbarns står upp i landbygdsbussarna oroar föräldrarna. En är Peter Lindvall som har två barn som åker mellan Bergshammar och Nyköping.

Det har gått så långt så att jag, när det är sånt här väder, inte vågar skicka mina barn med bussen. Jag trodde att liv var mera värt.

Enligt Henrik Posse, enhetschef på Kollektivtrafikmyndigheten är det är tillåtet att ha stående passagerare i landbygdsbussarna, trots att det är bälteskrav för dem som sitter. Bussarna är godkända för sittande, men även stående och att det handlar om en resursfråga.

Det är egentligen kommunstyrelsen i Nyköping som ansvarar för skolskjutsfrågor inte - barn- och ungdomsnämnden, men kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Urban Granström, vill inte kommentera frågan i en intervju. Han skriver i ett sms att han inte har något att tillägga utöver kollektivtrafikmyndighetens klarläggande.

Men Kent Pettersson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, som ansvarar för andra skolfrågor, tycker att kommunen ska göra något åt problemet med att skolbarn står i bussarna.

– Framförallt skaffa sig en bild om problemet och vad det i så fall skulle kosta att åtgärda det. Jag ska ta kontakt med kommunstyrelsens ordförande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".