Lågliggande radhusbebyggelse i Oxelösund. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio.
1 av 2
Det finns fördelar med nära till sjön och båten, men också stora risker med lågliggande radhusbebyggelse när havet stiger. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio.
Låglänt radhusområde i Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 2
Låglänt radhusområde i Oxelösund. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Oro bland fastighetsägare när havsnivåerna stiger

Fler än 1000 byggnader i Sörmland hotas vid extremt högvatten i Östersjön
2:21 min

Fler än 1000 byggnader i Nyköping, Trosa och Oxelösund riskerar att drabbas av översvämning vid extrema högvatten och i takt med att havsnivån stiger med klimatförändringarna så fördubblas antalet byggnader som kan drabbas.

Radhusområdet Sjöängen i Oxelösund är ett av de områden i Sörmlands de tre kustkommuner där det enligt den kartering SMHI gjort på uppdrag av länsstyrelsen finns byggnader som ligger så lågt att de är mycket nära gränsen att drabbas av översvämningar vid sådana extrema högvatten som beräknas inträffa en gång vart hundrade år.

Anette Mellklint som bor i ett radhus i Sjöängen är orolig för vad som kommer att hända med hennes fastighet om  havet stiger och det blir ett extremt högvatten.

 – Det känns ju obehagligt naturligtvis, jag vet inte hur folk ska kunna bo kvar då, vad man gör då med hus och så. Alltså det är värsta scenariot naturligtvis, det behöver ju inte hända, men det kan ju göra det, säger Anette Mellklint.     

Fler än 1000 byggnader i Nyköping Trosa och Oxelösund blir enligt länsstyrelsens rapport direkt drabbade av översvämningar vid sådana extrema högvatten. I Oxelösund drabbas enligt rapporten närmare 400 fastigheter, i Nyköping något färre och i Trosa något fler.

Oxelösunds kommun har idag ingen beredskap om ett extremt högvatten skulle inträffa i närtid.

– Nej, det kan jag väl inte säga att vi har, utan vi vet om att det kan vara en risk, men vi har inte hunnit jobba med det, säger Camilla Norrgård Sundberg, miljösamordnare i Oxelösunds kommun.

Enligt Camilla Norrgård Sundberg så diskuteras att höja nivåerna på cykelbanorna så att de kan fungera som vallar när havet stiger, och för det akuta läget att se till att det finns ett lager av sandsäckar att lägga ut.

Men i takt med att havsnivån stiger med klimatförändringarna så ökar enligt länsstyrelsens rapport antalet byggnader som påverkas till cirka 2500 vid extrema högvatten i slutet av seklet, varav närmare hälften i Oxelösund.

Klimatanpassningen blir nu en del av kommunens risk och sårbarhetsarbetet och i arbetet med nya översiktsplaner, för att se till att det inte byggs i områden som ligger i farozonen för extrema högvatten.

Men enligt Camilla Norrgård Sundberg så finns det ingen akut anledning till oro för fastighetsägare i kommunen.

– Jag tror inte att de ska vara jätterädda just nu, men det är sånt som vi får titta på om vi behöver gå ut med några rekommendationer till fastighetsägare, säger Camilla Norrgård Sundberg.

Men Anette Mellklint vill att kommunen ska ta det här på större allvar.

– De behöver nog sätta sig ned och tänka efter vad de ska göra så det inte blir så här, säger Anette Mellklint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".