Paula Urbano visar sin konst
1 av 2
Foto: Johanna Cederblad/Sveriges Radio
Paula Urbano visar konst i Katrineholm
2 av 2
Foto: Johanna Cederblad/Sveriges Radio

Konstutställning i Katrineholm visar livet som asylsökande

Konstnären Paula Urbano: Man blir flyktingen som kommer.
1:33 min

Nu visar konstnären Paula Urbano upp vad hon gjort under sin tid som stipendiat för Air Sörmland 2013, då hon fick bo och jobba på Art Lab i Gnesta.

I konsthallen i Katrineholm bygger hon upp en vänthall från Migrationsverket, samtidigt som hon visar videoverk och fotokonst. 

– Jag tänker mig att man ska komma in och byta plats, man blir flyktingen som kommer, säger Paula Urbano.

På golvet är de olika rummen markerade - reception, vänthall, besöksrum. Och så en kub, som ska föreställa ett kök i Torshälla där den asylsökande man som hon följt har bott. Den mannen har hon intervjuat och filmat, och verket visas på video.

Den här utställningen, som har vernissage på lördag, är Paula Urbanos största projekt. Hon har jobbat ett helt år, och fyller för första gången en hel konsthall. Det har varit möjligt tack vare stipendiet hon fått från Air Sörmland, som är ett samarbete mellan kommunerna i Gnesta, Katrineholm, Eskilstuna och länskulturen i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".