Isig väg. Foto: Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Foto: Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.

Transportfacket: Har rätt att vägra köra om det är för halt

"Måste prata med arbetsgivaren"
4:12 min

Vid omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa har yrkeschaufförer rätt att vägra köra vid halt väglag, säger Tommy Wallin, ordförande i Transportarbetareförbundets avdelning 7.

Chauffören som inte vill köra på grund av väglaget ska prata med sin arbetsgivare om det, enligt Transportarbetareförbundet.

– Arbetstagaren gör sin bedömning och sedan får arbetsgivaren följa ut till arbetsplatsen. Jag tror tyvärr är det inte alla som använder sig av den rätten. Grundsyftet är inte att man ska hålla på att avbryta sitt arbete, men för man kontinuerlig dialog med arbetsgivaren och har ett systematiskt arbetsmiljöarbete kan man ofta undvika sådana här frågor.

– Men det är pressade tider med scheman, gods ska fram och man vill gärna göra sitt jobb och komma hem, men man ska tänka på att man kanske inte kommer hem. Vi har haft dödsolyckor i åkeribranschen, säger Tommy Wallin.

Transportarbetareförbundet organiserar bland annat lastbilschaufförer och taxiförare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".