Nya campus i Eskilstuna
Danska 3XN vann arkitekturtävlingen

Nya steg mot nytt högskolecampus i Eskilstuna

I Eskilstuna tas nu nya steg för att skapa ett nytt campusområde för högskolan där sporthallen och det kommunala badet Vattenpalatset ligger. En förslag till ny detaljplan har tagits fram.

Mälardalens högskola ska samla alla sina lokaler på ett ställe och bygga ett nytt campus i området.

Kvarterets kulturhistoriskt värdefulla bebyggelse ska utredas och få ett särskilt skydd. Sedan tidigare har länsstyrelsen fattat beslut att Vattenpalatset ska kulturminnesförklaras vilket innebär att badhuset inte får rivas eller flyttas.

Däremot ska Sporthallen från 50-talet rivas och ersättas med en byggnad på 6-8 våningar.

16 yttranden under samrådsförfarandet kring detaljplanen har kommit in. Länsstyrelsen skriver bland annat att äldre och värdefull bebyggelse i området bör bevaras i första hand, användas och utvecklas istället för att rivas. Sporthallen är en av få bevarade 50-talsbyggnader i centrala Eskilstuna och är av riksintresse.

”Om sporthallens exteriör och foajé bevaras kan byggnaden i likhet med badhuset ges en ny funktion samtidigt som väsentliga delar av dess kulturhistoriska värde bevaras”, står det i samrådsredogörelsen för detaljplanen.

Dåvarande Eskilstuna marknadsföringsbolag tycker att området bör tillåta hotell- och kongresshall som Eskilstuna är i behov av, enligt bolaget som sedan årsskiftet heter Destination Eskilstuna och ägs till hundra procent av kommunen. Tidigare ägde näringslivet en del. 

Mälardalens högskola vill ha tillgång till fastigheterna juni 2016 och det innebär så fall att Guif och andra föreningar kommer att stå utan hall uppskattningsvis ett år eftersom den nya arenabygget är försenat på grund av en överklagan av detaljplanen till mark- och miljööverdomstolen.

Den nuvarande detaljplanen för området där Sporthallen och Vattenpalatset är från 1986.

Det är danska 3XN som efter en arkitekttävling ritar byggnaderna som beräknas vara färdiga 2018. 

Den nya campusbyggnaden kommer att byggas där nuvarande Vattenpalatset och Sporthallen finns. Målet är att den nya campusbyggnaden ska vara klar till höstterminen 2018.

Guif är förberett på att det kan dröja innan den nya hallen byggs och har haft olika idéer om var a-laget och andra i klubben ska träna och spela match, men ingenting är klart. 

Den juridiska processen i den lägre instansen, mark- och miljödomstolen, tog ca ett halvår efter att detaljplanen överklagades i maj 2014.

Enligt kommunens samordnare för arenabygget, Benny Larsson, så tar ett arenabygge som det som planeras i Eskilstuna 18-22 månader.

Det skulle betyda att även om arenan började byggas i april, som tanken var från början, så skulle arenan ändå inte vara klar till hösten 2016. Det mest sannolika är att den blir klar någon gång 2017.

Om mark- och miljööverdomstolen går på kommunens linje och avslår fastighetsbolaget Tunafastigheters överklagan så kan arenabygget starta, men förlorar kommunen målet är det oklart vad som händer. Kommunen kan i ett sådant läge få ta fram en ny detaljplan och behöva bygga arenan någon annan stans. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".