Logga Mälardalens Högskola, MDH. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Per Andersson. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio
2 av 2
Per Andersson, Mdh. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Få avhopp från sjuksköterskeutbildning

Per Andersson: Studenter får inte jobba om man inte är klar
2:12 min

I dag börjar en ny kull sjuksköterskestudenter på Mälardalens högskola. Och även om det på många håll råder brist på den här yrkesgruppen är det ändå relativt få studenter som hoppar av utbildningen.

Av de 80 studenter som varje termin börjar läsa på sjuksköterskeprogrammet på högskolan, så tar ett sextiotal sin examen och får sin sjuksköterskelegitimation, säger Per Andersson utbildningsledare på Mdh.

– Det ligger närmare 80 procent av de som påbörjar utbildningen för tre år sedan och så har det varit på Mälardalens högskola om man tittar tillbaka några år. Det som är viktigt att säga också är att de här utbildningarna som ger en examen, ger också en legitimation och studenterna får inte gå ut och jobba innan de är klar med sin utbildning.

– De här yrkesutbildningarna som har legitimationskrav har jämförelsevis höga nivåer av de som tar sin examen, jämfört med andra utbildningar, säger Per Andersson till P4 Västmanland.

En av de 61 personer som har tagit sin examen efter tre års högskolestudier är Martin Dahl, som till och från under utbildningens gång jobbat inom ambulanssjukvården, men som nu fått sin sjuksköterskelegitimation.

– Den treåriga utbildningen har jag läst på fyra år. Jag tror ofta det blir så. Det kommer mycket emellan. Man får barn, det händer saker i livet.

– Det är en tung utbildning och det är mycket tunga kurser och det är lätt att halka efter och av den anledningen tar ett år för att läsa igen kurserna, säger Martin Dahl till P4 Västmanland.

På Mälardalens högskola vill man få att gå klart utbildningen till sjuksköterska, säger Per Andersson.

– Vi har en kurs som ställer stora krav och en grupp studenter har svårt att klara examinationen. Vi jobbar med olika sätt för att de ska nå upp till kraven. Vi sänker absolut inte kraven, men vi ger handledning och support på olika sätt.

– Det är viktigt för oss att studenterna klarar de kurser och examina vi har, säger Per Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".