Viktor Östlund. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Viktor Östlund. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Algeriet Sveriges motstånd ikväll

Kim Andersson inför mötet med Algeriet: "Stor skillnad mot Tjeckien"
1:20 min

Ikväll möter Sverige och guifaren Viktor Östlund Algeriet, som förlorat sina två inledande VM-matcher.

– Det är ovant och småäckligt att möta Algeriet, säger Sveriges förbundskapten Staffan Olsson.

Laget gjorde visserligen en imponerande start mot Island och ledde med 6-0 i matchstarten, men ett par minuter in i andra halvlek var Island förbi.

Algeriet spelar ett extremt offensivt försvar där man växlar från anfall till anfall i hur högt man ligger med försvararna.

– Det är lite ovant och småäckligt att möta det här försvaret de spelar. Det gäller att ha tålamod och rörlighet i anfallsspelet, säger Staffan Olsson.

Hittills under turneringens inledande matcher har algerierna inte haft ork att genomföra spelet i 60 minuter. Algeriet använder relativt få spelare. Visserligen byter man två spelare anfall försvar, men de sex spelarna som startar i anfall spelar framåt i stort sett hela matchtiden.

Därför har algerierna kroknat i början av andra halvlek i båda sina tidigare matcher i turneringen.

Det Algeriska spelet kretsar mycket kring ytterniorna Messaaoud Berkous och El Hadi Biloum
Som tillsammans med mittnian Khaled Chentout i stort sett spelar non stop offensivt.

Fem av 16 spelare har klubbadresser utanför Algeriet tre i Frankrike en vardera i Dubai och Norge.

I VM 2013 åkte Algeriet ut i det inledande gruppspelet där man blev femma, en normal nivå för Algeriska VM insatser. Från det laget är bara sju spelare kvar i årets mästerskap.

Senast Sverige mötte Algeriet i ett VM var 2003 då vann Sverige med 32-28.

När det gäller risken för underskattning så tror varken Staffan Olsson eller Kim Andersson på att det skulle vara någon risk.

– Många av Sveriges spelare gör sitt första mästerskap och då går man inte in och ställer ut skorna mot ett lag med spelare från bl.a. Franska ligan. Jag skulle bli förvånad om det är någon som tror att det löser sig självt för det gör det inte säger Kim Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".