Folkhälso- och landstingsrådet Ann-Sofie Jacobsson (MP), vårdenhetschef på kvinnokliniken Mia Ålund,samt Alex Skantz och Kaja Robin från RFSL. Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.
Från vänster: folkhälso- och landstingsrådet Ann-Sofie Jacobsson (MP), vårdenhetschef på kvinnokliniken Mia Ålund,samt Alex Skantz och Kaja Robin från RFSL.Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.

Hbtq-certifiering ska göra kvinnokliniken mer tillgänglig

Kajsa Robin, RFSL: Det finns en stor okunskap kring de här frågorna
10 min

Kvinnokliniken och barnmorskemottagningen på Mälarsjukhuset har gått en utbildning om normer och diskriminering, för att bli bättre på att bemöta alla sina patienter.

Ann-Sofie Jacobsson (MP) är folkhälso- och landstingsråd, och hon är väldigt nöjd med att utbildningen och certifieringen har blivit av.

– Vi har drivit frågan ganska länge, men det tar lite tid innan man kommer till skott. Nu är vi glada att vi är där vi är. Vi känner att vi är i framkant, säger hon.

Kajsa Robin är utbildningssamordnare på RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, och en av personerna som står bakom utbildningen och hbtq-certifieringen.

– Vår certifiering handlar om alla diskrimineringsgrunder, men hbtq-frågor i synnerhet. Att synliggöra normer och hur man exkluderar är jätteviktigt, och det bygger hela vårt utbildningskoncept på.

Utbildningen handlar om att lyfta fram de normer som finns i samhället och i vården, och tänka på hur man kan förändra sitt tankesätt, språk och eventuella hjälpmedel så att alla personer blir inkluderade.

Mia Ålund, vårdenhetschef på barnmorskemottagningen, lyfter fram journalernas utformning som ett exempel. Där var det utformat så man vid en graviditet var tvungen att fylla i en mamma och en pappa, vilket exkluderar många familjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".