Skylt Mälardalens Högskola. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Mälardalens högskola utbildar få manliga sjuksköterskor

Martin Dahl: Behövs fler killar inom vården
1:35 min

Mellan tio och 20 procent av de som börjar läsa till sjuksköterska på Mälardalens högskola är män och det vill högskolan försöka ändra på.

På Mälardalens högskola var Simon Nysveen från Västerås en av de 61 personer som nyligen tog sin examen och Simon Nysveen var en av de sex män som i en ceremoni i Västerås Domkyrka fick sin legitimation.

– För mig var det ett självklart val. Jag har alltid velat jobba med människor och hjälpa till och göra skillnad. Så för mig var det självklart, säger Simon Nysveen.

– Jag tror väldigt många stirrar sig blinda på att det kanske är dålig lön och dåliga arbetsförhållanden, men det är helt otroligt vilken arbetsplats man går ut i. Därför tycker jag att man ska välja det för det är så otroligt roligt att jobba med, säger Simon Nysveen till P4 Västmanland.

Simon Nysveen har efter utbildningen på MDH fått jobb på kirurgen på Västmanlands sjukhus i Västerås.

En utbildning som annars domineras av kvinnor och av Vårdförbundets 113 000 medlemmar är bara 10 procent män.

Av de som i januari 2015 började läsa till sjuksköterska i Västerås, Eskilstuna och Södertälje så är 23 män och 186 kvinnor och det finns ingen tendens att antalet män ökar, säger Per Andersson utbildningsledare på Mälardalens högskola.

– 10 till 20 procent av de sökande till sjuksköterskeprogrammet är män, säger Per Andersson till P4 Västmanland.

På MDH ska man nu oavsett utbildning arbeta med och ha som mål att bredda rekryteringen och få en jämnare könsfördelning.

Martin Dahl, studiekamrat med Simon och som ska jobba inom Örebro kommun med rehabilitering tyckte att det var positivt med fler killar på utbildningen

– Det är roligt att vi är sex, att jag inte är ensam. Men det behövs fler killar inom vården.

Vad kan du göra så att det blir fler?

– Förhoppningsvis motivera folk som jag träffar. Det är ett väldigt roligt yrke och man är väldigt eftertraktad och omtyckt som kille, man är självklart omtyckt som tjej också, men det är väldigt uppskattat när det kommer en kille, säger Martin Dahl till P4 Västmanland och fortsätter:

– Framförallt inom äldrevården så märker man att tanterna blir lite extra till sig när det kommer en kille. Så att jag hoppas att fler killar kan välja att jobba inom vården, vi behöver fler, säger Martin Dahl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".