Ett foto i en mobilkamera. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Hur ska allmänhetens bilder få användas av företag? Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Debatt: Vad ska gälla när företag ordnar fototävlingar?

Svenska Fotografers Förbund är kritiska till Regionförbundet Sörmlands fototävling
12 min

Många företag anordnar fototävlingar där allmänheten kan skicka in bilder. Men det kan få konsekvenser för fotografbranschen att bilder skänks gratis, istället för att proffsfotografer anlitas.

Just nu har till exempel Regionförbundet Sörmland en fototävling där de ber sörmlänningar skicka in bilder. Vinnarna ger upphovsrätten till regionförbundet, och priset är en matvandring, som inte går att lösa in mot pengar. Förbundsordförande på Svenska Fotografers Förbund, Anki Almqvist, är kritisk till hur den här typen av tävlingar är upplagda.

– Det är ett sätt att urholka vår yrkeskår, att slippa betala. Och amatörer blir lurade och förstår inte vad sådana här avtal kan innebära för dem, säger Anki Almqvist.

Monica Swärd, kommunikationsansvarig på Regionförbundet Sörmland, håller inte med om kritiken och anser att vinnarna blir tillräckligt kompenserade, eftersom vinsten är värd drygt 2300 kronor.

– Det vanligaste är att man köper en bild. Det finns fotografer i länet som säljer bilder för 600 kronor och det finns förstås dem som tar mer, säger Monica Swärd.

Monica Swärd påpekar att Regionförbundet köper in många bilder från professionella fotografer, men att det då handlar om väldigt specifika beställningar, och nu ville de hålla det öppet för att få in lite andra typer av bilder.

– Nu tyckte vi att vi skulle ta ett annorlunda grepp och kolla lite hur sörmlänningarna ser på sitt län, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".