Industriarbetare.

Sörmland slukar fossilt bränsle

Maria Gustavsson, miljömålssamordnare på länsstyrelsen: Där skiljer vi ut oss
0:51 min

Sörmland sticker ut när det gäller förbrukning av fossil energi. Det visar en rapport från länsstyrelsen som har undersökt energianvändningen och för första gången sammanställt energiläget. 

Sörmland sticker ut när det gäller förbrukning av fossil energi. Det visar en rapport från länsstyrelsen som har undersökt energianvändningen och för första gången sammanställt energiläget. 

Rapporten ska också vara en del av uppföljningen av klimat- och energiåtgärderna i Åtgärdsprogrammet för miljömålen. Statistiken baseras på SCB:s sammanställning Kommunal- och regional energistatistik och gäller 2012.

Resultaten visar att fossila bränslen är det som förbrukas mest.

Rapporten visar också att den energi som omvandlas i länet, 17 procent av den totala användningen, kommer från förnybara bränslen som sopor och trä.

– Industri och byggverksamhet står för ungefär hälften av energianvändningen, säger Maria Gustavsson, miljömålssamordnare på länsstyrelsen.

Det som särskiljer Sörmland är den stora användningen av fast fossilt bränsle. Det handlar om stora mängder kol, som omvandlas till koks hos SSAB i Oxelösund. Kokset är en nödvändig ingrediens när malmen smälts till järn.

-- Stålindustrin med SSAB använder mycket fossil energi och där skiljer vi ut oss i länet.

Ungefär 20 procent av förbrukningen går till transporter, och även där är den allra största delen fossil. Knappa 20 procent av förbrukningen går till bostäder. Fast där är den allra största delen förnyelsebar, eftersom fjärrvärmen i Sörmland oftast kommer från biobränsle.

Sörmland sticker ut när det gäller förbrukning av fossil energi, enligt länsstyrelsen som undersökt energianvändningen. Hälften av vår förbrukning är fossil.

Orsaken är den tunga industrin, med SSAB som slukar mängder av kol.

Ungefär 20 procent av förbrukningen går till transporter, och även där är den allra största delen fossil. Knappa 20 procent av förbrukningen går till bostäder. Fast där är den allra största delen förnyelsebar, eftersom fjärrvärmen i Sörmland.

Men i det vanliga vardagslivet är inte sörmlänningen någon större energibov än andra, och den förnybara energin utvecklas, säger Maria Gustavsson, miljömålssamordnare på länsstyrelsen. Längst har vi kommit när det gäller fjärrvärme.

– Bostäderna står för ungefär 20 procent, och där har vi förnybar energi, säger Maria Gustavsson.

Den el som Sörmland förbrukar kommer till största delen utifrån och är då producerad av kärnkraft eller vattenkraft.

17 procent av den sörmländska förbrukningen produceras i länet. Mest el görs i kraftvärmeverken, som eldar upp biobränsle och sopor. Vattenkraft produceras också i Sörmland. De största vattenkraftverken är Tunafors i Eskilstuna, Harg i Nyköping och Skogstorp i Eskilstuna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".