2013 stals 65 kilo kopparledning vid Olskroken i Göteborg. Alla tåg som passerade påverkades av sabotaget. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall/TT.
Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Kopparstölder på järnvägen minskar

Kopparstölderna på järnvägen minskade förra året. Det uppger Trafikverket. En särskild blankett ska minska stölderna ytterligare, hoppas Trafikverket, skrothandlarna och polisen som samarbetar i ett förebyggande arbete. 

När Trafikverket handlar upp entreprenader för demontering och skrotning kan entreprenören ta ut blanketten och få den påskriven. Blanketten fungerar som ett ägarbevis som visar skrothandlaren att materialet inte är stulet.

Avklippta och stulna kopparkablar orsakar stora avbrott i järnvägstrafiken med förseningar och inställda tåg som följd. Kabelstölderna innebär också en stor risk för allvarliga elolyckor.

Kopparstölder gjorde att exempelvis att ett tåg mellan Stockholm- Eskilstuna blev försenat i höstas.

Ett annat resultat från det förebyggande arbetet som Trafikverket är med i är att elbolaget Eon ska utforma en skylt som visar att material är märkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".