Fasaden på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Foto: Fredrik Blomberg/P4 Sörmland
Rutinerna för vård av bostadslösa måste skärpas, anser tre chefer inom landstinget och Katrineholms kommun. Foto: Fredrik Blomberg/P4 Sörmland

Operationer inställda på Kullbergska sjukhuset

Den här veckans ställdes så gott som alla planerade operationer på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm in. 

Brist på vårdplatser och brist på personal ligger bakom, skriver Katrineholms-Kuriren. 

Sjuksköterskor och Vårdfackets företrädare vittnar om en tuff arbetssituation och att personal har sjukskrivit sig eller sagt upp sig.

– Situationen idag är så tung. Det är en ond cirkel på hela sjukhuset, säger Fatima Jaber, en av de anställda på Kullbergska sjukhuset till tidningen.

Catherine Wall, tillförordnad chef för vårdplatsenheten:

– Vi har fått ställa in flertalet planerade operationer. Väldigt många patienter har sökt och vi har också många sjukdomsfall bland personalen. Vi försöker undvika att ställa in planerade operationer, men ibland går det inte.

Thomas af Bjur, landstingsråd, säger till tidningen att det finns pengar, men inte personal och att landstinge har ett antal åtgärder. Men han säger att en stor del av problemet beror på att Eskilstuna kommun inte tar hem färdigbehandlade patienter. 

Detta har dock kommunens ansvariga tidigare tillbakavisat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".