Foto: Jonas Ekströmer / TT
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sverige föll mot Frankrike

Tobias Karlsson: ”En riktigt sur förlust”
1:36 min

Guifaren Viktor Östlund gjorde fyra mål och danmarksproffset Lukas Karlsson från Nyköping ett när Sverige förlorade mot Frankrike med 27-25 i den sista gruppspelsmatchen i handbolls-VM. 

Tysklandsproffset och tidigare Guifspelaren Mattias Zachrisson, som blixtinkallades i fredags, spelade bara en liten del av matchen. 

Frankrike slutade etta i grupp C och möter Argentina i åttondelsfinal. Sverige grupptvåa och möter Polen.– Det var en riktigt sur förlust.

– Vi gör ett par misstag för mycket i slutfasen, gör något tekniskt fel och har lite otur med ett domslut som gör att vi förlorar, säger Tobias Karlsson till Radiosporten efter matchen.

Inför matchen handlade det mesta om Kim Anderssons axel som visat sig vara så illa däran att förbundskaptensduon Staffan Olsson och Ola Lindgren valt att flyga in Mattias Zachrisson direkt från BB, där han och sambon Kim (!) tidigare i veckan fick sitt första barn.

Hoppet hölls uppe ända fram till matchstart, men till slut visade sig Andersson inte vara i speldugligt skick och den svenske världsstjärnan blev kvar på bänken matchen igenom.

Så vad gör man då som svenskt förbundskaptenspar när man ska möta ett av världens bästa handbollslandslag och inte har tillgång till sitt bästa vapen?

Jo, man ställer ut ett 5-1-försvar för första gången i detta VM, ställer en skräckinjagande Mattias Andersson i mål, limmar ihop det hela med en god del mod och hoppas att det håller.

Och som det höll för svensk del, inledningsvis. Unge Viktor Östlund stegade in 1-0, gamle Jonas Källman satte 2-0, knorrade in 3-0 och Fredrik Petersen sköt 4-0 på straff. Sedan fick den franske förbundskaptenen Claude Onesta nog och tog timeout.

Det kan svänga rejält snabbt i handboll, och när fransmännen tryckte på allt det hade framåt hade det svenska försvaret svårt att stå emot. Blev det inte mål så blev det ofta fransk straff, och även om Mattias Andersson plockade den första från Michaël Guigou kunde han inte göra mycket när Guillaume Joli sedan fick förtroendet från sju meter.

Joli satte totalt nio av nio straffar under matchen, och var ofta den som såg till att hålla den svenska ledningen i schack.

– Domaren kör lite felbeslut, men det har de gjort hela turneringen så det är inget man kan skylla på, sade mittsexan Andreas Nilsson till Kanal 5 efter matchen.

4-0 blev snabbt 4-4 och sedan jobbade siffrorna på resultattavlorna i Al Sadd Arena som ett gummiband matchen igenom, där Sverige drog ifrån och Frankrike jobbade ikapp.

Men till slut brast det.

Med mindre än fem minuter kvar att spela tog Frankrike ledningen för första gången i matchen (24-23) och Sverige hade inte något som drog dem tillbaka. Och när de väl försökte stod Thierry Omeyer i Frankrikes mål i vägen.

– Jag tycker att vi har matchen, vi spelar ruskigt bra och går runt på mycket folk. Men så ger vi bort en del enkla bollar och då går det fort, sade Nilsson.

Frankrike vann till slut med 27-25 och slutar därmed etta i grupp C och möter Argentina i åttondelsfinal. Det innebär att Sverige i egenskap av grupptvåa möter Polen. 


MATCHFAKTA:

Frankrike-Sverige: 27-25 (11-12) 

Frankrike: Guillaume Joli 9 (9), Kentin Mahe 5, Cédric Sorhaindo 4, Michael Guigou 3, Valentin Porte 3, Xavier Barachet, Alix Nyokas, William Accambray.

Sverige: Jonas Källman 8, Viktor Östlund 4, Magnus Persson 3, Fredrik Petersen 3 (2), Markus Olsson 2, Niclas Ekberg 2 (2), Andreas Nilsson 2, Lukas Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".