Marie Thorslund
1 av 3
Marie Thorslund från Strängnäs tycker att det är lite oroligt med alla id-kapningar. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.
Foto: Damian Dovarganes/TT
2 av 3
Foto: Damian Dovarganes/TT
Murat Ucan. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.
3 av 3
Murat Ucan, IT-konsult i Eskilstuna. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio.

Kraftig ökning av id-kapningar i Sörmland

Anna Bülow, bedrägeriexpert: Det är ett jätteproblem
4:19 min

Antalet id-kapningar ökar kraftigt. I Sörmland ökade de med 33 procent förra året jämfört med året före, enligt kreditupplysningsföretaget UC.

Enligt UC gjordes förra året 191 privatekonomiska så kallade "spärrar" i Sörmland, efter att personer gjort polisanmälan om att någon annan handlat varor eller tjänster i deras namn. 2012 gjordes 93 spärrar, 2013 gjordes 144.

Statistik som Polisens Nationella Bedrägericentrum, i samarbete med UC, tagit fram visar att det totala antalet bedrägerier med hjälp av kapade identiteter uppgår till cirka 60 000 stycken och ett värde av 2,7 miljoner varje år. 

UC uppmanar till försiktighet med person- och kontonummer på internet och att låsa sin brevlåda hemma.

Den som blir drabbad av id-kapning måste först göra en polisanmälan och sen själv spärra sina personuppgifter hos de olika kreditupplysningsföretagen. Den betyder att man blir spärrad från att kunna ta lån och krediter.

Privatpersoner måste bli mer medvetna om hur de kan minska risken för att få sin identitet kapad, menar Anna Bülow, bedrägeriexpert på UC. 

Det handlar till exempel om att ha koll på vilka personuppgifter man mailar och till vem, om det dras några pengar från ens konton som man inte vet vad det är, och om man får uppgifter om krediter, som man inte har bett om. Anna Bülow menar att det behövs åtgärder från flera håll, för att försöka stoppa id-kapning.

– Jag tror att lagstiftningen måste ses över, men det finns tyvärr inte en enda lösning. Det är ett öppet samhälle vi lever i, säger hon.

Marie Thorslund från Strängnäs är en av många som oroar sig för utvecklingen med id-kapning.

– Jag tycker att det känns lite läskigt och jag funderar lite grann på hur man ska kunna skydda sig, säger hon.

Gör du något idag för att skydda dig?

– Nej, jag är bara orolig.

Murat Ucan från Eskilstuna är IT-konsult och jobbar med säkerhet bland annat, och han tycker att många behöver bli mer medvetna om riskerna.

– Det är upp till dig själv att vara rädd om dina id-handlingar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".