Skink- och spenatpaj. Foto: Malin Randeniye.
Skink- och spenatpaj. Foto: Malin Randeniye.

Matlåda: Skink- och spenatpaj

Paj är smidigt att göra som matlåda. Du kan dela pajen i fyra delar så har du matlåda för fyra dagar.

Vill man komma undan billigare så kan man köpa udda bitar av smörgåsskinka som brukar säljas billigt i mataffären. Om du gör dubbel sats kan du baka ut pajen i en djup ugnsplåt så har du paj för åtta dagar.

Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
100 g smör

Äggstanning
2 ägg 
2 dl mjölk
0,5 tsk salt
Några drag med svartpepparkvarnen

Fyllning
100 g färsk spenat
1 klick smör
150 g skinka 
75 g riven hårdost

Värm ugnen till 225ºC. Blanda mjölsorterna och smöret till en jämn pajdeg. Tryck ut degen i en pajform (ca 25-30 cm i diameter). Sätt in pajformen i kylskåpet i ca 15 minuter. Blanda ägg, mjölk, salt och peppar i en skål. Stek spenaten i en klick smör. Dela skinkan i mindre bitar. Lägg skinka och spenat i pajformen, häll över äggstanningen och strö över riven ost.  Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills pajen är gyllene.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".