Pastagratäng med ädelost och broccoli. Foto: Malin Randeniye.
Pastagratäng med ädelost och broccoli. Foto: Malin Randeniye.

Tips till matlådan: Pastagratäng med ädelost och broccoli

Det här är en enkel men väldigt god pastagratäng med den härliga kombinationen av gorgonzola och broccoli.

Man lätt kan öka receptet och göra fler portioner. Här har jag valt att göra för två portioner.

2 portioner:

200 g okokt pasta
200 g fryst broccoli

5 dl mjölk
2,5 msk majsstärkelse (Maizena)
1 knivsudd nyriven muskot
75 g gorgonzola eller annan ädelost
1,5 tsk salt
0,5 krm svartpeppar

25 g riven hårdost.

Smör till formen

Värm ugnen till 250 ºC. Koka pastan i rikligt med välsaltat vatten tills den är nästan helt klar men fortfarande har lite tuggmotstånd. Tina den frysta broccolin.

Vispa ut majsstärkelsen i den kalla mjölken och låt koka upp på medelvärme under omrörning. Riv i muskot och koka såsen i ca 3 minuter. Ta kastrullen från plattan och tillsätt gorgonzolan i bitar och rör om tills den smälter. Smaka av med salt och peppar. Blanda pasta, broccoli och sås och lägg i en smord gratängform (1,5-2 liter). Riv över hårdost och gratinera i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Dela upp gratängen i två lådor och frys in eller spar i kylskåpet till de närmaste dagarna.

/Recept av Malin Randeniye

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".