Lågt liggande hus i Spelhagen i Nyköping. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio.
1 av 3
De här husen i Spelhagen är byggda enligt äldre norm, och ligger lägre och riskerar att drabbas vid extrema högvatten. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Planchef Henrik Haugness framför bostäder i Spelhagen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
2 av 3
Planchef Henrik Haugness framför nyproducerade bostäder i Spelhagen i Nyköping. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Hus i spelhagen som ska klara översvämningar. Foto: Per Thyrén/ Sveriges Radio.
3 av 3
De här husen i Spelhagen är byggda för att klara extrema högvatten. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Nyproducerade bostäder riskerar att drabbas av översvämningar

Henrik Haugness, planchef i Nyköping: Vi måste följa utvecklingen
1:56 min

Säkerhetsmarginalen för att havsnära bostäder i Sörmland ska klara extrema högvatten krymper i takt med att havsnivån höjs, och även nyproducerade bostäder riskerar att drabbas av översvämningar.

Redan idag skulle fler än 1000 byggnader i Nyköping Trosa och Oxelösund drabbas av översvämningar om vattenståndet i Östersjön når extremnivåer motsvarande det som förväntas inträffa en gång vart hundrade år,  och mot slutet av det här seklet så skulle fler än dubbelt så många byggnader drabbas, om inga åtgärder genomförs. Det här visar en färsk rapport som SMHI gjort på uppdrag av länsstyrelsen.

Men även den nyproduktion av bostäder som sker utifrån de rekommendationer som gäller idag för havsnära boende är enligt rapporten problematiska. Men trycket att bygga sjönära är stort och svårt för kommunerna att stå emot, det menar Henrik Haugness, planchef i Nyköping.

– Det som attraherar är vattenkontakt. Det är det som säljer och det som lockar både boende och besökare. Vi har ju utvecklat vårt hamnområde och det byggs nytt och vid normalvatten så är det här inga problem. Och som idag, då det är ganska högt vatten, så klarar det sig fint. Så det vi pratar om är extrema situationer, säger Henrik Haugness.

När havnivåhöjningens effekter börjar slå igenom fullt ut längs sörmlandskusten så kommer det enligt SMHIs rapport att få stora effekter på befintlig havsnära bebyggelse i kustkommunerna.

Hela radhusområden i lågt liggande partier i Oxelösund riskerar att drabbas av översvämningar, liksom delar av Trosa tätort öster om ån och stora delar av Spelhagen och delar av Brandholmen i Nyköping.

I Spelhagen har marken höjts med cirka en meter vilket i ett längre perspektiv kan visa sig otillräckligt, bostadshusen är därför byggda för att klara en viss vattennivå utan att bli förstörda. Husen saknar bland annat källare och bottenvåningen ligger cirka en meter över marknivån.

Men även dagens nyproduktion av bostäder ligger i riskzonen i ett 100-årsperspektiv, eftersom säkerhetsmarginalen vid den lägsta rekommenderade grundläggningsnivå idag på 220 centimeter över ett tänkt medelvatten inte kommer att räcka när havsnivån stiger.

– Nej, inte på lite längre sikt. Vi har därför på grund av det här underlaget börjat diskutera om vi ska höja vår rekommendation då, men vi har inte landat i något formellt beslut än, säger Kaj Hellner, biträdande länsarkitekt på länsstyrelsen.

I Nyköping fortsätter nyproduktion av havsnära bostäder i bland annat Spelhagen, trots ökande risker för översvämningar. Men klimatfrågan följs noggrant av kommunledningen, menar Henrik Haugness.

– Vi måste följa utvecklingen och se vad som gäller framöver. Skulle det visa sig om ett antal år framöver att det börjar pratas om helt andra nivåer, då blir det en nationell angelägenhet, för då ligger många städer pyrt till, och då kanske det behövs mer drastiska åtgärder, säger Henrik Haugness.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".