Äventyrsbadet Aquarena. Foto Katarina Wahlström SR Sörmland.
Katrineholms kommun har byggt ett äventyrbad för några år sedan och planerar inte att bygga ut nu. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Elever i Katrineholm får lära sig simma på sportlovet

Eskilstunapolitiker: Vi måste så fort som möjligt bygga ett nytt badhus
5:53 min

Det är trångt i simhallarna i Eskilstuna och Katrineholm. I Eskilstuna byggs en ny simhall, men den är inte klar förrän 2016.

Intresset för simning är stort i Sörmland, speciellt bland mindre barn. Men det orsakar ett tryck som länets simklubbar inte mäktar med. Långt ifrån alla barn får plats i simskolan något som simklubbarna i bland annat Eskilstuna och Katrineholm ser flera problem med.

Och en av anledningarna är att det inte finns tider och bassänger nog.

– Vi har fått de här signalerna och vi måste så fort som möjligt bygga ett nytt badhus för att stimulera till simkunnighet. Det nuvarande badhuset räcker inte till och det är därför vi har fattat beslut om att bygga ett nytt som kommer att ha mer än dubbelt så stor kapacitet, säger Mona Kaanan ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna (S).

– Vi kommer inte att bygga ut simhallen under de närmaste åren. Vi har byggt ut simhallen med ett äventyrbad. Däremot diskuterar vi att använda loven till att erbjuda lovsimskola. Nu kan vi börja med sportlovet till att börja med, för att elever i lågstadiet och mellanstadiet som inte lärt sig simma ska  kunna använda lovet till att gå på simskola, säger ordförande i Service- och tekniknämnden Anneli Hedberg (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".