Kille i orange overall och hjälm klipper gräs med gräsklippare. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Eskilstuna kommun erbjuder 600 sommarjobb till ungdomar i år. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Gott om sommarpraktik i Sörmland

"Vill stimulera ungdomar"
2:03 min

En fördubbling av antalet praktikplatser i Eskilstuna och en ambition att ge alla sökande praktik i Katrineholm. Ungdomarna i länets stora kommuner kan se fram emot ett gott år när det gäller sommarjobb via kommunerna.

– Vi vill stimulera ungdomarna till att studera vidare och till att veta vad man ska jobba med när man kommer ut i arbetslivet sen, säger Johanna Bandmann, på arbetsmarknadsförvaltningen i Eskilstuna.

Kommunen fördubblar antalet praktikplatser från 300 till 600 i år och bjuder även in näringslivet till samarbete för att kunna erbjuda fler platser åt elever i årskurs nio och på gymnaset.

Katrineholm begränsar praktikplatserna åt endast 16-åringar men har ambitionen att fortsätta erbjuda alla sextonåringar en praktikplats, berättar Göran Dahlström, ordförande i kommunstyrelsen:

– Men det är inte bara kommunens ansvar, elever och föräldrar har också ett ansvar att hitta sommarjobb och inte bara vänta på kommunen, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".