Auschwitz 1. Foto: Fredrik Blomberg
1 av 6
Auschwitz 1. Foto: Fredrik Blomberg
Auschwitz Birkenau. Foto: Fredrik Blomberg
2 av 6
Auschwitz Birkenau. Foto: Fredrik Blomberg
Auschwitz. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
3 av 6
Innifrån Auschwitz första läger. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Auschwitz 1. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
4 av 6
Auschwitz 1. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Auschwitz Birkenau. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
5 av 6
Auschwitz Birkenau. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Två personer sitter på en trappa i Auschwitz. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
6 av 6
Ett besök i Auschwitz Birkenau kräver eftertanke. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Hennes liv har präglats av nazisternas grymheter

Irena Söderlund: Jag blir väldigt upprörd och ledsen
2:13 min

Idag är det 70 år sedan den ryska armén befriade koncentrationslägret Auschwitz och dagen uppmärksammas på många håll i Sverige och världen. Irena Söderlund, judinna från Nyköping växte upp i Warsawa i Polen och hennes liv präglades av nazisternas framfart.

– Hela min uppväxttid fanns med i bagaget. Både min mamma och mamma är judar. Jag har tänkt mycket på det och har haft många frågor eftersom föräldrarna inte ville berätta så mycket, säger Irena Söderlund från Nyköping.

Hennes pappa hamnade i Sibirien i dåvarande Sovjetunionen och hennes mamma hamnade i Warszawas getto som skapades av nazisterna i oktober 1940.

Det var det största som skapades av nazisterna. Där bodde en halv miljon judar innanför murar och under tre år dog tiotusentals personer av svält och sjukdomar och omkring 350 000 deporterades till koncentrationsläger där de avrättades.

Idag uppmärksammas 70-årsdagen av befrielsen av Auschwitz och det påverkar Irena Söderlund mycket.

– Jag blir väldigt upprörd och ledsen och jag tycker att det som händer i nu världen och Sverige gör mig orolig och påminner mig om min barndom. Jag kommer ihåg att vi hade väldigt lite saker, men vi hade många resväskor, för pappa sa att det kan komma en dag då vi måste fly. 

FAKTA:
Auschwitz är det tyska namnet på staden Oświęcim i södra Polen och platsen för det nazistiska dödslägret.

Det öppnade 1940 och användes 1940-42 för polacker, sovjetiska krigsfångar och judar. Under den tiden förekom inte någon storskalig utrotning som under den senare delen av andra världskriget. De som tvingades till lägret under den här tiden dog av bland annat svält, arbete och dödsskjutningar. 

Från sommaren 1942 till och med 1944 fungerar Auschwitz som förintelseläger för Europas judar. Judar, men också romer och homosexuella, tvingades till Auschwitz med tåg från hela Europa och när de anlände delades de genast upp i grupper. Många som var där vittnar om att kvinnor och barn fick ställa sig i en grupp och männen i en annan.

De som räknades som arbetsföra samlades i en annan grupp. Majoriteten av judarna tvingades gå till gaskamrarna där de gasades ihjäl med Xyklon B.

Auschwitz bestod av tre olika delar från 1943. Det kanske mest kända är Auschwitz II Birkenau. Drygt en miljon deporterades till Auschwitz och de flesta dog där. De flesta var judar.

Evakueringen av Auschwitz inleddes den 18 januari 1945. De flesta av de knappt 70 000 som fanns i lägret tvingades marschera i riktning mot Tyskland där målet var att de skulle gå till andra koncentrationsläger. Det kallades dödsmarscher. Många sköts längs vägen  eller dog av utmattning. 

Ca 7 000 fångar fanns i Auschwitz när ryssarna kom dit den 27 januari 1945. Några dagar före hade tyskarna försökt förstöra bevis genom att bland annat bränna papper och spränga sönder gaskammare och krematorier, innan de flydde därifrån. Än idag kan man se de förstörda krematorierna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".