Urban Granström (M), Anna af Sillén (M). Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
UrbanGranström (M) och Anna af Sillén (M) delar inte uppfattning om Hjortenbergsbadets renovering. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Det blåser om badhusrenoveringen i Nyköping

"Om taket håller på att rasa in så blir det självklart dyrare"
1:40 min

Turerna runt renoveringen av Hjortensbergsbadet i Nyköping har kritiserats i en extern revisionsrapport. Nu kräver Alliansen åtgärder.

Det var 2007 som kommunstyrelsen i Nyköping beslutade att utreda en renovering av Hjortenbergsbadet och i april 2013 tecknades ett avtal med det företag som nu genomför renoveringen. Men den har blivit både dyrare än beräknat och försenad.

En revisionsrapport har riktat skarp kritik mot hur kommunen hanterat renoveringen och nu kräver Alliansen i Nyköping åtgärder för att kommunen ska få det man beställt till rätt pris och vid rätt tid.

Enligt rapporten kan slutnotan för projektet hamna på 180 miljoner kronor istället för, som politikerna beslutat, 147 miljoner. Det har inte funnits någon som haft ett tydligt projektledaransvar och kommunstyrelsen har inte heller fått någon löpande information om ökande kostnader och tidsplan för renoveringen.

Revisionen menar att det redan i början av upphandlingsfasen fanns indikationer på brister i badhusets bärande konstruktioner, vilket är en förklaring till fördyringen av renoveringen.

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström, socialdemokrat, håller inte med. Han säger att det var brister i takkonstruktionen på Hjortensbergsbadet som upptäcktes när renoveringen startade, som är orsaken till att renoveringen dragit ut på tiden.

– Det är klart att om taket håller på att rasa in så att hela konstruktionen måste göras om, då blir det dyrare och tar längre tid, säger Urban Granström (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".