Hemlösa i Budapest i Ungern. Foto: Bela Szandelszky/Scanpix
Foto: Bela Szandelszky/TT

Rapport: Kommunerna måste satsa mer på att minska hemlöshet

Kommunerna måste bli mer aktiva i arbetet med att minska hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden. Det är en av slutsatserna en rapport från landets länsstyrelser.

För tre år sedan fick de regeringens uppdrag att stödja landets kommuner i arbetet med att motverka hemlöshet. Idag överlämnas rapporten till regeringen.

Förra året hade endast en tredjedel av landets kommuner aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning.

Enligt rapporten finns det en tendens att hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden hanteras som ett socialt problem som socialtjänsten ska arbeta med och frågan om att förebygga hemlöshet uppmärksammas inte alltid.

Arbetet med att motverka hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden behöver bedrivas på både individuell och strukturell nivå, enligt rapporten.

I Sörmland finns drygt 900 personer i någon form av hemlöshet. Drygt hälften av dem finns i Eskilstuna. Hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden har framförallt sin grund i bristen på bostäder. Antalet traditionellt akut hemlösa är omkring 60 personer, enligt rapporten.  

I Sverige är 34 000 människor officiellt hemlösa. Fattiga EU-medborgare som söker sig till Sverige för att tigga finns inte med i statistiken. 

Länsstyrelserna har gjort mer än 250 besök i kommuner och samtalat om hemlöshet och om hur vägen in på bostadsmarknaden kan underlättas.

Kommunerna arbetar olika med frågan om hemlöshet. De kan påverka den genom riktlinjer för bostadsförsörjningen, i den fysiska planeringen och i direktiven till de kommunala bostadsföretagen.

Enligt rapporten behöver kommunerna generellt sett hjälp med att utveckla arbetet med att minska hemlösheten. Länsstyrelserna pekar bland annat på stöd när det gäller kunskap och metodutveckling och regional samverkan mellan kommunerna.

Det problematiska just nu är att befolkningen växer samtidigt som det inte finns tillräckligt med bostäder. Befolkningen blir dessutom äldre, men de relativt sett unga invandrarna motverkar detta till viss del. Allt fler flyttar också till städerna och samtidigt har Sverige och även Sörmland haft ett lågt bostadsbyggande under en längre tid.

Störst är bristen på hyresbostäder, främst små billiga lägenheter. Flertalet av landets kommuner bedömer att det finns ett stort behov av den typen av bostäder.

Den relativt höga arbetslösheten, särskilt bland unga, bidrar till problemen. Ungdomar har svårt att få en bostad. Nyanlända flyktingar saknar kontaktnät och har också svårare än andra att få en bostad.

Andelen hushåll med relativt låga inkomster ökar. Barnfamiljer med låga inkomster har en svag ställning på bostadsmarknaden. Det drabbar framförallt många ensamstående kvinnor med barn.

Enligt länsstyrelsernas rapport är det många kommuner som vill att det ska startas ”flyttkedjor” genom att äldre lämnar billiga bostäder för att flytta till moderna bostäder med bättre tillgänglighet. Men många äldre har en svag ekonomi och har svårt att flytta till ett boende som motsvarar deras behov.

I kommunerna finns också ett växande antal EU-migranter som kommer till Sverige och hamnar i hemlöshet och lever under svåra förhållanden. Kommunerna är osäkra på hur de ska hantera detta.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".