Sara Karlsson socialdemokratisk riksdagspolitiker från Eskilstuna
Sara Karlsson socialdemokratisk riksdagspolitiker från Eskilstuna Foto: Henrik Sannesson / Sveriges Radio

Riksdagspolitkern Sara Karlsson ifrågasätter beslut om yrkesutbildningar

Socialdemokraten Sara Karlsson, riksdagsledamot från Eskilstuna, ifrågasätter beslutet från Myndigheten för yrkeshögskolan nyligen att inte ge Eskilstuna de yrkeshögskoleutbildningar som kommunen ansökt om.

Hon har därför frågat den ansvariga ministern Aida Hadžialić, (S), om hon är beredd att förändra instruktionerna så att Eskilstuna har bättre chans.

Sara Karlsson tycker att Eskilstuna, som har stora problem med arbetslöshet, skulle ha fått utbildningar beviljade. Kommunen ansökte om sju utbildningar, men fick ingen beviljad. 

I Sörmland fick Nyköping fyra yrkeshögskoleutbildningar beviljade.

”Tanken med yrkeshögskoleutbildningar är att de ska finnas där behoven är stora. Det är arbetsmarknadens behov som ska avgöra var och vilka YH-utbildningar som startar.

Hon hänvisar till det regleringsbrev som styr myndigheten:

"Utbildningarna inom yrkeshögskolan ska svara mot behov av kvalificerad arbetskraft med eftergymnasial yrkesutbildning i arbetslivet eller medverka till att utveckla eller bevara kvalificerat yrkeskunnande inom smala yrkesområden som är av betydelse för individen och samhället. Andelen examinerade i yrkeshögskolan som arbetar inom det område som deras yrkeshögskoleutbildning avser ska öka".
Sara Karlsson

"Min egen hemkommun, Eskilstuna, har hög arbetslöshet och invånarna har relativt låg utbildningsnivå. Behovet av yrkeshögskoleutbildningar i Eskilstuna är således stort. Utbildningarna skulle göra stor samhällsnytta för kommunen". 
Sara Karlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".