Göran Hägglund. Foto: TT
Göran Hägglund. Foto: TT

Göran Hägglund avgår som KD-ledare

Östen Eriksson (KD) om beskedet
1:27 min

Efter att ha varit partiledare i elva år meddelade idag Göran Hägglund att han lämnar uppdraget. Nu spekuleras det om vem som ska leda partiet framöver.

– Det kom som en överraskning för mig och för det flesta i vårt parti. Men på ett mänskligt plan förstår jag att han ställer sin plats till förfogande, säger Östen Eriksson, kristdemokratisk ordförande i Nyköping och Oxelösund.

Göran Hägglund meddelade under sin presskonferens att beslutet att avgå fattade han under juluppehållet, och tillägger att det inte hade något att göra med den så kallade decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen.

Östen Eriksson kan inte se en självklar efterträdare just nu, men tror att Kristdemokraterna behöver partiledare som kan stå på barrikaderna.

– Vi behöver en person som kan stå för de frågor som handlar om människovärde och etik, det är den debatten som vi behöver föra, säger han.

Ett extra riksting ska enligt Göran Hägglund inkallas under våren för att utse efterträdaren. Vem detta blir låter han valberedningen och rikstinget avgöra.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".