Anders Duus. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.
Anders Duus. Foto: Andreas Johnsson/Sveriges Radio.

Anders Duus hjälper EU-migranter sälja hantverk

"Jag är inte något aktivistikt spänstfenomen"
3:43 min

Allt började med att Anders i söndags la upp ett foto på sociala medier som uppmanade hans närmsta vänner att köpa träslevar av några EU-migranter i Strängnäs.

Fyra dagar och 200 delningar senare så är efterfrågan på det rumänska hantverket fortfarande stort.

Anders visar bilden som han hade delat, en helt vanlig bild på en kvinna som står och säljer ett gäng träslevar. Men reaktionerna som han fick något den söndagkvällen var något utöver det vanliga.

Till en början var det mest nära och kära som ville köpa träslevar men med hjälp av några delningar så tog försäljningen en rejäl fart.

– Jag fick förfrågningar från folk som jag inte har en aning om vilka det är, säger Anders Duus.

Trots att det nu har gått fyra dagar sedan han la upp bilden har inte intresset för hantverket ebbat ut. Bilden som han la upp har fått närmare 200 delningar.

Nu går stora delar utav Anders tid går åt för att sitta vid datorn och ta emot beställningar från alla Sveriges hörn, något han såklart uppskattar.

Men samtidigt som han gillar att hjälpa till så kan han känna att han behöver en paus för att kunna ta tag i sitt jobb som dramatiker.

– Jag har inte kunnat jobba på två dagar för jag har försökt att styra upp det här, säger Anders.

Arbetet forsätter för Anders och hans kamrater som nu har utökat sitt sortiment. Utöver träslevar så ska även fågelholkar försöka säljas på löpande band. Även om detta innebär ännu mera arbete för småbarnspappan från Strängnäs  så är han övertygad om att det är värt mödan.

– Det är en liten stad det här. Det känns larvigt att gå förbi någon två gånger i veckan och låtsas som den inte finns, säger Anders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".