Emma Stenlöf, Irene Ekelund. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
Emma Stenlöf och Irene Ekelund i Munktellarenan i Eskilstuna idag. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio

Friidrottsstjärnor i Eskilstuna inför junior-EM i sommar

Irene Ekelund: Jag hoppas på jättebra stöd
5:02 min

Inför junior-EM i Eskilstuna besökte i dag stjärnsprintern Irene Ekelund och svenska mästaren i sjukamp Emma Stenlöf Eskilstuna.

För flera år sedan bestämde sig Eskilstuna kommun för försöka få junior-EM i friidrott till just Eskilstuna. I sommar är det äntligen dags och det blir då första gången junior-EM går i Sverige.

Det är inte ännu klart vilka som ska ingå i juniorlandslaget och om det blir några sörmlänningar, men två av de stora stjärnorna är sprintern Irene Ekelund och svenska mästaren i sjukamp Emma Stenlöf.

– Det är hemmaplan och det ska bli väldigt kul att få tävla hemma i Sverige, säger Irene Ekelund från Karlstad. Jag hoppas på jättebra stöd och att inte behöva resa så långt.

Det gick väldigt bra för dig 2013 och 2014. Hur är formen i år?

– Jag känner att den är på väg och det känns bra. Det känns som jag har det i kroppen, så jag hoppas att det kommer ut också.

Vilka distanser kommer du springa i junior-EM?

– Det blir nog 100 och 200 tror jag, men jag satsar nog mer på 200.

Vad är din styrka som gör att du kan springa så snabbt?

– Det är kanske viljan och jag tränar mycket. Jag vill bli snabb, säger hon.

Irene Ekelund har tidigare bland annat tagit guld i både ungdoms-VM och inomhus-SM - så förhoppningarna är medalj även i junior-EM i sommar. Även sjukamparen Emma Stenlöf från Västerås hoppas på medalj.

– Jag tror att det finns hyffsat goda chanser och jag ska göra mitt bästa, säger hon och tillägger att hon hoppas att Eskilstunaborna kommer att visa att de hejar på svenskarna.

Hon kommer att träna väldigt allsidigt, säger hon, för att vara redo i alla grenarna: häck 100 meter, höjd, kula, 200 meter, längd, spjut och 800 meter.

– Jag kommer att träna kondition och löpning framför allt, för blir man snabbare så blir man bättre i det mesta.

 

Drygt 1000 unga friidrottare från nästan 50 nationer i Europa väntas till Eskilstuna och nya ledaren för juniorlandslaget Helene Friberg hoppas att det blir extra många svenska friidrottare i laget i år.

– Jag hoppas på en stor och härlig trupp med runt 45 tävlande i truppen.  

Eskilstuna kommun satsar 6,7 miljoner evenemanget, men det behövs också flera hundra frivilliga för att få det att fungera.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande socialdemokraten Mona Kaanan har stora förhoppningar om att junior-EM ska inspirera till att ännu fler väljer att friidrotta, men också att det ska leda till fler stora arrangemang i kommunen framöver.

Junior-EM i friidrott hålls på Ekängens friidrottsarena i Eskilstuna den 16-19 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".