Foto: Dan Hansson/TT.
Foto: Dan Hansson/TT.

Lekplatser i Nyköping försvinner

Carl Åke Andersson (S): Ska locka en större barngrupp
1:28 min

Drygt 20 lekplatser i Nyköpings kommun kommer försvinna de kommande åren, bara i centrala Nyköping läggs minst 14 lekplatser ner.

Anledningen är att Nyköpings kommun vill samordna och utveckla lekplatserna, säger Carl Åke Andersson (S), ordförande i bygg och tekniknämnden i Nyköping.

– Vi ska göra dom lekplatser som vi ska ha kvar bättre, så det kan locka en större barngrupp än dom allra minsta barnen. Det är inte en fråga om besparing det kommer kosta lika mycket som tidigare, vi har många lekplatser som är väldigt små. Vi ser hur attraktiva dom lekplatserna är som vi har satsat på, säger  han.

Är det här för barnens bästa att man tar bort dom lokala lekplatserna?

– Barn behöver stimulans precis som vi vuxna och har man bara en lekplats som är intetsägande så behöver man fler olika lekredskap som gör att man avancerar i sin motorik. Och vi har sett genom de här lekplatserna vi har eftersom vi måste sköta dom är att de inte används så mycket, säger Carl Åke Andersson.

Nyköpings kommun planerar nu att bygga större lekplatser för hela stadsdel, och ett steg på vägen dit är en kraftig satsning på två huvudlekplatser i hamnen och vid Träffen.

Vad kommer den här satsningen att kosta?

– Vi gör inte allt på en gång utan det kommer ske över ett antal år, så vi har i princip samma budget för lekplatser som vi alltid har haft, ett par miljoner årligen, säger Carl Åke Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".