Vält buss. Foto: Fredrik Lorenzoni/Sveriges Radio.
En av vinterns flera bussavåkningar i halkan.Foto: Fredrik Lorenzoni/Sveriges Radio.

Trafikverket och bussbolag i bråk om ansvaret när skolbussen kör i diket

Föräldrar oroliga om även yngre barn ska börja bussas om Länna skola läggs ned.
1:43 min

Skolbarn utanför Strängnäs har varit hårt drabbade av halkan i vinter och medan bussbolagen skyller på Trafikverkets vägunderhåll så trycker Trafikverket på bussbolagens ansvar, och nu reagerar föräldrarna.

Skolbussar som åker av vägen med allvarlig risk för personskador på barnen, bussar som kommer alldeles för sent eller inte alls. Det har varit vardag för många barn i Sörmland som åker skolbuss den här vintern, inte minst i Strängnäs. Åsa Erikson, är en av de  föräldrarna som tvingats rycka in när bussen inte kommit.

-- Då har jag haft möjlighet att åka och hämta de barn jag kunnat men det var då jag också konstaterade att jag får lämna barn där som kanske inte har möjlighet att ringa någon förälder. Och de har ju fått stå kvar och vänta, säger Åsa Erikson.

Som P4 Sörmland kunnat berätta tidigare har föräldrar till skolbarn i Länna, utanför Strängnäs reagerat mot kommunens eventuellt planer på att lägga ner landsbygdsskolorna.

En fråga som är väldigt akut i den situationen är skolskjutsarna. De äldre barnen som går i skola i Åker får skolskjuts dit och enligt föräldrar i bygden har det varit en betydligt mer besvärlig vinter än vanligt.

– På rak arm kan jag nämna sex tillfällen då bussen inte kommit eller kört av vägen, säger Åsa Erikson.

Något som bekymrar Åsa Erikson är hur situationen skulle se ut om landsbygdsskolan i Länna lades ner, och även de mindre barnen tvingades vänta på en skolbuss.

--Då börjar det kännas väldigt oroligt, säger hon.  

Driftchef Paul Lind på bussbolaget Bergkvara buss som kör skolbussen är medveten om problemen och pekar på bristande väghållning som den största anledningen till att skollbussarna fastnat vid vändning, halkat av vägen eller behövt ställa in turer bland annat på väg 910 mot Åker men också på riskväg 55 och på vägarna 900 och 967.

Men på Trafikverket, som har hand om de flesta vägarna på skolbussens sträcka påpekar Mats Björkman att halkan ställt till med stora besvär i hela länet, och han manar till lugn och en dos självinsikt hos bussbolagen.

– Jag tycker inte att man ska gå in med såna här stora bussar och hämta skolbarn på vintervägar, man kan använda taxibussar istället. Det är jättebesvärligt, vi hinner ju inte vara överallt först att ploga och sanda, säger Mats Björkman på Trafikverket.

 

 

 

 

 

(medverkande)

Åsa Erikson, förälder Länna,

Mats Björkman, Trafikverket

 

 

 

 

(web)

Skolbarnen utanför Strängnäs har varit väldigt hårt drabbade av halkan och nu reagerar föräldrarna. Bussbolaget skyller på bristande vägunderhåll, medan Trafikverket i sin tur tycker att bussbolagen borde ta ett större ansvar.

Åsa Erikson, en av de berörda föräldrarna berättar om problematiken som uppstår när bussen inte kommer.

– Då har jag haft möjlighet att åka och hämta de barn jag kunnat men det var då jag också konstatera att jag får lämna barn där som kanske inte har möjlighet att ringa någon förälder. Och de har ju fått stå kvar och vänta.

Som P4 Sörmland kunnat berätta tidigare har föräldrar till skolbarn i Länna, utanför Strängnäs reagerat mot kommunens eventuellt planer på att lägga ner landsbygdsskolorna.

En fråga som är väldigt akut i den situationen är skolskjutsarna. De äldre barnen som går i skola i Åker får skolsjuts dit och enligt föräldrar i bygden har det varit en betydligt mer besvärlig vinter än vanligt.

Bara under januari kan Åsa Erikson, en av de berörda föräldrarna, nämna minst sex tillfällen då bussen åkt av vägen eller inte kommit. Något som bekymrar Åsa Erikson är hur situationen skulle se ut om landsbygdsskolan i Länna lades ner, och även de mindre barnen tvingades vänta på en skolbuss.

– Då börjar det kännas väldigt oroligt.

Driftchef Paul Lind på bussbolaget Bergkvara buss som kör skolbussen är medveten om problemet och pekar på bristande väghållning som den största anledningen till att skollbussarna fastnat vid vändning, halkat av vägen eller behövt ställa in turer bland annat på väg 910 mot Åker men också på riskväg 55 och på vägarna 900 och 967 ...

Men på Trafikverket, som har hand om de flesta vägarna på skolbussens sträcka påpekar Mats Björkman att halkan ställt till med stora besvär i hela länet, och han manar till lugn och en dos självinsikt.

– Jag tycker inte att man ska åka in med så här stora bussar på vintervägar och hämta skolbarn. Man kan använda taxibussar. Det är en väldigt besvärlig tid. Vi hinner inte vara överallt först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".