Skavstaskylt. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.
Nya flyglinjer är är välkomna på Skavsta. Arkivbild. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio.

Ny flyglinje ger ljus i mörkret för Skavsta - men inga nya jobb

Flyg från Skavsta till Kastrup ny satsning i höst
1:43 min

Efter ett år av neddragningar och indragna flyglinjer på Skavsta flygplats i Nyköping startar Ryanair i höst en daglig linje mellan och Skavsta och Kastrup i Köpenhamn, men det blir inga nya jobb.

 I år öppnar Ryanair en nya bas på Kastrup som är Skandinaviens största flygplats och en den huvudsakliga så kallade hubb, alltså ett flygcentrum, som skandinaviska flygbolag använder för resor vidare ut i världen. Med start 25e oktober inför flygbolaget en ny linje mellan Skavsta och Kastrup. En linje som beräknas ge Skavsta runt hundratjugotusen passagerare per år.

Ett trendbrott efter de senaste årens negativa trend och en mycket god nyhet som visar att Skavsta är en viktig tillgång inte bara för Sörmland utan också Stockholmsregionen, även om nyheten inte kommer medföra några nya jobb just nu, menar Skavstas engelsktalande vd Peter Steinmetz.

Det var i hård konkurrens som Skavsta vann tävlingen om den nya linjen och det har flygplatsen mycket att tacka uppslutningen i regionen och kommunen för, menar Peter Steinmetz vidare.

Urban Granström, kommunbstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Nyköping håller med även om nyheten inte medför några nya jobb i kommunen just nu.

– Vi har tillsammans ett jobb att göra när det gäller att sätta Skavsta på den nationella flygplatskartan. Det som är viktigt över tid är att det finns stabilitet och en passagerarutveckling, då kommer det också innebära en positiv utveckling för Nyköping och fler arbetstillfällen. Saker händer inte över natten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".