Rätt upphäva detaljplan om Hamnvägens förlängning, enligt Boverket

Boverket sluter upp bakom länsstyrelsen angående planerna på en ny tillfartsväg till Nyköping från motortrafikleden mellan Nyköping och Oxelösund, den så kallade Hamnvägens förlängning.

I gällande detaljplan över området där Hamnvägens förlängning planeras förutsätts en planskild korsning genom en tunnel under järnvägen mellan Nyköping och Oxelösund. Men kommunledningen i Nyköping anser att den lösningen blir för dyr, och vill istället ha en korsning med bommar vid järnvägen. En ny detaljplan har därför tagits fram och antagits av kommunfullmäktige.

Men länsstyrelsen har upphävt den detaljplanen eftersom man anser att en korning med bommar skulle skada järnvägen som riksintresse. Tidigare har även Trafikverket yttrat sig i ärendet och förordar också en tunnel under järnvägen, det av trafiksäkerhetsskäl. 

Boverket säger nu i ett yttrande att regeringen bör avslå kommunens överklagande och att länsstyrelsens beslut att upphäva kommunens beslut ska stå fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".