Fyra personers rum på Hotell Eskilstuna, asylboende. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
1 av 3
Fyra personers rum på Hotell Eskilstuna, asylboende. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Asylboenden i Sörmland ger miljonvinster till ägare med slitna hotell

Migrationsverket: Det här är inte optimalt för asylsökande, Migrationsverket eller skattebetalarna
1:56 min

Flyktingströmmen till Sverige har blivit räddningen för flera gamla och slitna hotell och motell i Sörmland, där ägarna nu gör miljonvinster.

I Sörmland finns idag sex asylboenden, men flera är på gång.  

Och ägarna kan glädja sig åt stora vinster på hotell som annars i bästa fall skulle stått halvtomma.

Flyktingen Amjahd al Chamaa på Hotell Eskilstuna, som drivs av en av de största aktörerna i länet är förvånad när han får höra hur stora pengar det handlar om.

Han bor tillsammans med två andra flyktingar i ett litet slitet rum på Hotel Eskilstuna, i andra rum kan det bo upp till fyra flyktingar. Han tycker att närmare 20 000 kronor i månaden bara för rummet låter dyrt.

Han säger på bra engleska att om det vore möjligt så skulle han hellre hyra ett eget rum - men att han ändå är tacksam - det Syrien han flytt från är så mycket värre.

Hotell Eskilstuna och Hållsta konferens drivs av samma entrepenör.

Mellan 2012 och 2013 har omsättningen rakat i höjden på båda ställena. För hotell Eskilstunas del en fördubbling från 8,3 miljoner kronor till 16,8 miljoner - för Hållsta konferens del från 300 000 kronor till 1,6 miljoner kronor.

Och i linje med det har vinstutveckligen varit raketartad - från 1,2 miljoner till 5,7 miljoner kronor under samma period för de båda boendena sammantaget.

Och den goda utvecklingen håller i sig.

Fram till och med oktober förra året så betalade Migrationsverket ut drygt 27 miljoner kronor till entrepenören och då är alltså inte november och december medräknade.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, säger att det här inte är en optimal situation, vare sig för de asylsökande, för Migrationsverket eller för skattebetalarna.

– Hade vi kunnat hyra lägenheter hade vi gjort det istället. Vårt problem är dels att det är bostadsbrist dels att det i kommuner där det faktiskt finns lägenheter att hyra så har vi mötts av en ovilja att hyra ut till Migrationsverket. Så hade vi haft något att välja mellan, så hade vi definitivt inte valt tillfälliga asylboenden, säger Fredrik Bengtsson.

Vi har sökt entrepenören bakom Hotell Eskilstuna men genom ett ombud avböjer han att kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".