Vårdpersonal tar blod från en patient. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Foto: Bertil Ericson/TT.

Bristande patientsäkerhet i Sörmland

Ulla Jordan, ordförande i Vårdförbundet: Det är svåt att prioritera rätt
2:05 min

Vårdpersonalen slår larm om försämrad patientsäkerhet, högre arbetsbelastning och färre som anmäler när något går fel. Det visar en stor enkät från Sveriges kommuner och landsting.

Arbetsbelastningen inom vården i Sörmland är tuffare än i de flesta andra landsting. Det visar en enkät från Sveriges kommuner och landsting där vårdpersonal har fått svara på en rad frågor om sina arbetsvillkor. 

– Vi har en dålig arbetsmiljö därute nu på grund av personalbristen. Bristen på vårdplatser gör att man riskerar att inte bli färdigbehandlad och riskerar att få komma tillbaka, säger Ulla Jordan, ordförande i Vårdförbundet Sörmland.

Vårdpersonal har under tre år svarat på en enkät där de värderar en rad frågor som bland annat patientsäkerhet och arbetsbelastning och personaltäthet.

I Sörmland ger vårdpersonalen betyget 45 i patientsäkerhet på en skala 0 till 100 där 100 är högsta betyg. Det är sämre än snittet i landet som är 53.

När det gäller arbetsbelastning och personaltäthet ligger Sörmland sämre till än i de flesta andra landsting.

Samtidigt visar en medarbetarenkät som landstinget har gjort att den arbetsrelaterade utmattningen är fortsatt hög bland de anställda, men att det blivit bättre sedan förra mätningen.

Enligt Ulla Jordan, ordförande i Vårdförbundet Sörmland beror problemen på bland annat på bristen på sjuksköterskor och stängda vårdplatser vilket lett till överbeläggningar.

– Men patienterna har inte slutat komma så att den enskilda sjuksköterskan har fått mycket mycket mer att göra så patientsäkerhetsarbetet innebär ju att man ska jobba med att identifiera risker bland annat, men den tiden finns inte idag.

Ulla Jordan tycker att man ska se patientsäkerhet och arbetsbelastning som en och samma fråga och arbeta mer strukturerat på varje enhet i vården med de här frågorna, fler mobila team och stärka statusen för sjuksköterskor.

För idag finns allt för stora brister i vården och arbetsvillkoren för vårdpersonalen, säger hon.

– Det blir svårt att prioritera rätt. Kompetensen på personalen är också lägre idag eftersom vi fått färre specialistutbildade sjuksköterskor och vi har också fått en ökad rörlighet. De som jobbar har lägre kompetens som ska ta hand om allt färre sjuka patienter och dessutom allt för många. 

Enkäten från Sveriges kommuner och landsting visar också att benägenheten att rapportera fel får relativt lågt betyg, 39 av 100.

Betyget är dock bättre när det gäller vårdpersonalens uppfattning om närmaste chefens agerande kring patientsäkerhet - betyg/index 63 av 100, vilket är något sämre än i landet i genomsnitt.

Samarbete inom vårdenheten får bäst betyg i både Sörmland och på andra håll, 76 av 100 vilket är något sämre än i landet i snitt.

Öppenhet och kommunikation får betyget 64 vilket är något bättre än i landet i stort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".