Ronnie Antman, Susanne Karlsson och Ulrika Westin. Foto: Tünde Simo/Sveriges Radio.
Ronnie Antman, deltagare i Kultur på recept, Susanne Karlsson, rehabkoordinator på Strängnäs vårdcentral och Ulrika Westin projektledare för Kultur på recept på Landstinget.. Foto: Tünde Simo/Sveriges Radio.

Kulturreceptet i Strängnäs förändrade Ronnies liv

"Det var sjukt roligt"
1:55 min

Dans, sång och högläsning på recept. Det har en patientgrupp på Strängnäs vårdcentral fått prova på under förra året.

Nu är projektet Kultur på recept slut för den här gången men ska troligtvis startas upp igen. Det hoppas i alla fall Ronnie Antman en av patienterna, som berättar om hur kulturen förändrats hans liv.

– Det har hjälpt mig att se livet från en helt annan vinkel. Innan jag började i gruppen kunde jag knappt gå ut med soporna själv, berättar Ronnie Antman som är en av sju deltagare från Strängnäs vårdcentral som under förra året fick prova på kultur på recept.

Ulrika Westin, projektledare på landstinget, berättar att projektet grundar sig i forskning om kulturens hälsogörande effekter och hon hoppas kunna ge projektet vidare liv.

– Så det vi tittar på nu är att koppla in ett tydligt forskningsperspektiv i arbetet så att man kan använda de här erfarenheterna, så att det blir en accepterad del av vårdutbudet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".